Defensie brengt EO-dramaserie Hoogvliegers tot grote hoogte

De Koninklijke Luchtmacht heeft volop meegewerkt mee aan de dramaserie ‘Hoogvliegers’ van de EO. Een productieteam van Storytellers Film & TV B.V. maakte het afgelopen jaar opnames op verschillende Defensielocaties, met name bij de luchtmacht. Opnames vonden plaats in Nederland, Amerika en Marokko. De makers bezochten ook de F-16-missie in Jordanië, die inmiddels is beëindigd.

Hoogvliegers gaat over 3 vrienden die dromen van een carrière als F-16-vlieger. De kijker volgt ze vanaf de Koninklijke Militaire Academie tot in een missiegebied. De luchtmacht trok alles uit de kast om de dramaserie spectaculair en realistisch te maken.

Luchtmachtmedewerkers adviseerden bij het script. “De afgelopen 2.5 jaar werd het meedenken bijna een fulltime baan naast mijn eigen werk”, aldus commandant 148th Fighter Squadron in Tucson, Arizona luitenant-kolonel vlieger Joost Luijsterburg. De schrijvers hielden wel hun redactionele vrijheid. Meeste van de opnames vonden buiten de reguliere werktijden plaats en hadden geen effect op de reguliere bedrijfsvoering.

“Honderden mensen van Defensie werkten mee”, vertelt regisseur Bobby Boermans. “Zonder hun medewerking hadden we nooit dit Hollywood-niveau kunnen halen.”

De luchtmacht werkte vooral mee om een nieuw publiek aan te boren. “Een dramaserie is voor ons een nieuw concept, mogelijk creëert het meer draagvlak. Als we de kijker kunnen inspireren is dat mooi meegenomen, maar werving van personeel is geen hoofddoel”, stelt luitenant-kolonel Sidney Plankman, hoofd communicatie luchtmacht. Hij is 1 van de grondleggers van de serie. “Maar”, waarschuwt Plankman. “‘Hoogvliegers’ is een dramaserie; geen documentaire.”

‘Hoogvliegers’ wordt elke zaterdag rond 21:35 uitgezonden op NPO 1 en is ook te bekijken via npostart.nl en NPO Start Plus.

Defensie
Christoffer Scott
15-01-2020
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies