Country Trail Band presenteert vandaag nieuwe cd

Country Trail Band presenteert nieuwe dubbel cd op 6 mei in Dordrecht. De presentatie in Eljakim aan de Jan Ligthartlaan 3 in Dordrecht begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. In verband met de beperkte capaciteit van de zaal is het raadzaam tijdig aanwezig te zijn.

Liederen die meest in de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden met Nederlandse teksten die rond 1900 geschreven zijn: hebben die nog iets te zeggen voor mensen van vandaag? De Country Trail Band geeft op zondagavond 6 mei a.s. het antwoord in de kerkzaal van Volle Evangeliegemeente Eljakim aan de Jan Ligthartlaan 3 in Dordrecht. Op die avond presenteert de band namelijk haar nieuwe dubbelalbum ‘Breng het licht’, dat verschijnt op het Nederlandse label Living Water Music.

De boodschap van die oude teksten is nog steeds actueel en glashelder. De melodieën hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan en klinken in de uitvoering van de Country Trail Band fris en toegankelijk. ‘Breng het licht’ bevat 30 Nederlandstalige gospels uit de bundel van Johannes de Heer, Glorieklokken en de zangbundel van het Leger des Heils.

Ze worden niet alleen gezongen door de vocalisten van de Country Trail Band, maar ook door een keur van gastartiesten. In totaal werken er zo’n 60 zangers en muzikanten mee aan dit project.

Oude liederen maken veel emoties los

Vijf jaar geleden maakte de Country Trail Band de cd ‘Tel uw zegeningen’ met liederen uit de bundel van Johannes de Heer. “Het was opvallend hoeveel emoties deze oude liederen, die vaak vertalingen zijn van Amerikaanse en Engelse gospels, losmaakten”, vertelt zanger Wim Pols. “We merkten dat door reacties van mensen die de cd beluisterden of tijdens optredens in het land. In veel kerken waar vroeger veel Johannes de Heer liederen werden gezongen, richt men zich nu vooral op het nieuwste Opwekkingsrepertoire. Maar met name de oudere generatie mag de liederen die zij vroeger vaak zong, nog graag horen.” Twee jaar geleden verscheen de DVD ‘Breng dank’, waarop de groep een aantal liederen uit de bundel van Johannes de Heer, het Liedboek voor de Kerken en Opwekking bracht.

Wortels in de countrymuziek

Voor ‘Breng het licht’ ging de band weer op zoek naar Nederlandse bewerkingen van liederen die binnen de countrymuziek worden gezongen omdat daar de wortels van de Country Trail Band liggen. De groep bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en groeide in die tijd uit tot een van de toonaangevende bands in Europa op het terrein van de country gospel. Aanvankelijk maakte de Country Trail Band uitsluitend Engelstalige CD, maar de laatste jaren brengt de groep afwisselend Nederlandstalige en Engelstalige albums uit.

Respect voor traditie

‘Breng het licht’ is met respect voor traditie gemaakt. De arrangementen klinken eigentijds, maar de oorspronkelijke Nederlandstalige teksten en de melodieën zijn intact gelaten. Corrie en Jaap Steeds, de ouders van Country Trail Band bassist Hans Steeds, zijn grote kenners van oude Nederlandstalige gospelliederen. Zij hebben een belangrijke hulp geboden bij het vinden van de Nederlandstalige bewerkingen van geschikte nummers voor het dubbelalbum.

Gastbijdragen door gevestigde en nieuwe talenten

Voor de gastbijdragen nodigde de Country Trail Band zowel artiesten uit die inmiddels hun sporen in de gospelmuziek ruimschoots hebben verdiend als nieuwe talenten. Zangers als Aïs Lawalata, Peter Kits, Janneke Slagter, Arjan & Efi Knevel en Harry & Marijke Govers, Thecla Rutting en Theo van Teijlingen zijn genoegzaam bekend bij de liefhebbers van Nederlandse gospelmuziek. Eline Bos, Joke Bliek, Inge den Hollander & Wim van der Bent, Els van Herwijnen, Hans de Heer, Iris de la Bey, Daniëlle Bruin & Helen van Dalen en Daan Kroeze zullen misschien minder bekend in de oren klinken, maar zullen zeker bij de luisteraars in de smaak vallen. Het Urker christelijk jong mannenkoor ‘Soli Deo Gloria’ leverde een bijzondere gastbijdrage aan het album: het uitvloeisel van een eerdere samenwerking met de Country Trail Band tijdens een concert in Friesland. Hans Steeds zingt met zijn gezin een medley van drie liederen en de jongste soliste op ‘Breng het licht’ is Amy Langeland, de 12-jarige dochter van zangeres Astrid en gitarist Marcel Langeland. Diverse van deze gastartiesten zullen ook op 6 mei in Eljakim hun lied live zingen.

Steun aan kindertehuizen in Oeganda

Zoals altijd bestemt de Country Trail Band ook nu weer het positief saldo van de verkoop van de CD bij optredens voor een goed doel. Dit keer gaan de fondsen naar twee kindertehuizen in Soroti, een plaats in het noordoosten van Oeganda, waar kinderen worden opgevangen van wie de ouders vaak door AIDS zijn overleden. Dit werk wordt geleid door Els van Teijlingen, de zus van zanger Theo van Teijlingen, die meewerkte aan het album. Els werkt al meer dan 20 jaar voor Stichting Jeugd met een Opdracht in Oeganda. De nood is hoog en daarom is er veel geld nodig om het werk te kunnen voortzetten en uitbreiden. De dubbel CD is tijdens het presentatieconcert te koop voor 10 euro. De helft van dat bedrag gaat naar de kindertehuizen in Oeganda.

De CD presentatie op 6 mei in Eljakim aan de Jan Ligthartlaan 3 in Dordrecht begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. In verband met de beperkte capaciteit van de zaal is het raadzaam tijdig aanwezig te zijn.

06-05-2007
Muziek
https://www.wimpols.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies