Henk Binnendijk naar Eva-dag

“Ik hou van vrouwen. Leg dat niet verkeerd uit! Ik heb al 48 jaar een geweldig huwelijk met Marian. Maar vrouwen zijn fijngevoelig, wijs, toegankelijk. En ze staan vaak meer open voor het Evangelie dan mannen.” Aan het woord is oud-EO-presentator en evangelist Henk Binnendijk. Op 10 oktober spreekt hij op de Eva-dag (foto: EO).

Het is alweer tien jaar geleden dat Henk de EO heeft verlaten. Toen hij wegging, sprak hij de hoop uit dat de jaren die voor hem lagen de beste van zijn leven zouden worden. Die hoop is uitgekomen. “Het gaat heel goed met me. Er is meer tijd voor ontspanning gekomen en meer tijd om God te zoeken. Ik spreek nog zo’n twee keer per week. En ik mag zeggen, dat die spreekbeurten gezegend worden.”

Mannenconferenties en vrouwendagen, het zijn vormen waar Henk van houdt. “Als je mannen en vrouwen apart benadert, zeg je dingen nét weer even anders. Als ik mannen in het bijzijn van hun vrouwen vertel dat ze meer aandacht moeten besteden aan hun partner, dan krijgen ze een por in hun zij. Dat werkt niet. Daarom kun je mannen en vrouwen beter gescheiden toespreken. Bij mannen kan ik heel vrijmoedig zijn. Bij vrouwen ben ik veel voorzichtiger. ’t Is toch broos vaatwerk. Een vrouw is veel kwetsbaarder dan een doorsnee man.”

Henk Binnendijk heeft hoge verwachtingen van de eerste Eva-dag. “De vrouwen die komen, komen met verwachting en verlangen. Ze hebben er moeite voor gedaan. Het kost tijd en geld. Ik verwacht er ook veel van omdat er een heleboel mensen omheen staan die voor de dag bidden.”

Over het thema heeft hij al zo zijn gedachten. “Wat is schone schijn? Wij denken als het om mensen gaat vaak in twee groepen: gelovig en ongelovig. Maar er zijn eigenlijk drie groepen. Je kunt een religieus leven hebben dat voor een groot deel gebaseerd is op schone schijn, je buitenkant. Je kunt gedoopt zijn en belijdenis hebben gedaan, maar dat zegt nog niet zoveel. God kijkt veel dieper. Hij ziet het hart aan. Wie ben jij als niemand kijkt?”

Henk wil het ook hebben over de positieve kanten van schone schijn. “Anders zijn we veel te negatief bezig. Bij schone schijn moet ik ook denken aan het schijnsel van Gods heerlijkheid. Of zoals het in de Bijbel staat: ‘Gij zijt het licht der wereld.’

Ik hoop dat we een goede dag gaan beleven. Voor mij hangt ‘goed’ af van de mate waarin je iets proeft van Gods tegenwoordigheid. Het is heel wezenlijk om te merken: daar was God. Daar kun je niet omheen. Dan doet zo’n dag iets met je en zie je er in de eeuwigheid iets van terug.”

Op 10 oktober a.s. staat het thema Schone Schijn centraal op de Eva-dag in Zwolle. De dag wordt gepresenteerd door Marion Lutke, Henk Binnendijk is een van de sprekers.

06-07-2009
Samenleving
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies