Geke’s Tiental in Nijverdal

Een speciale dienst op 11 april om 18.30 in het Hervormd Centrum in Nijverdal. Aan deze avond werkt een bijzonder schoolkoor mee: Geke’s Tiental uit Urk o.l.v. Geke van der Sloot.

Geke’s Tiental is het schoolkoor van de Stichting Zangschool Geke’s Tiental. De school is toegankelijk voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Geke van der Sloot is de leidster. De tien meest gevorderde leerlingen vormen het schoolkoor. Het koor treedt al sinds 1980 op in kerkdiensten, bejaardenhuizen, concerten, radio en televisie enz.

Geke(1964) had als kind maar één grote wens: goed kunnen zingen. Daarom ging ze in 1980 op zangles en ze richtte ook een kinderkoor op, want ze wilde ook met kinderen zingen. Vervolgens deed ze ook de PABO. Tijdens haar studie leerde ze hoe ze kinderen kon leren lezen, schrijven en rekenen. Ze deed de ontdekking, dat je kinderen ook kunt leren hoe ze hun stem moeten gebruiken. Dat fascineerde haar. Ze ontwikkelde haar eigen methode voor het geven van zangonderwijs.

Geke vond het hoogst bevreemdend, dat bij een gesprek over de kwaliteit van ons onderwijs alleen de vakken rekenen en taal aan de orde komen. De overige schoolvakken, waaronder zingen, leggen geen enkel gewicht in de schaal. Dat vindt zij niet acceptabel voor een beschaafd land. Geke is idealist. Strijden voor eerherstel van de kinderzang ziet ze als haar missie. En daarom maakte ze van haar koor een school. Ze geeft haar leerlingen individueel les en in groepen. Die taak is zeer arbeidsintensief. Ze werkt daarom zes dagen per week van zes uur tot half acht.

Geke’s Tiental heeft een eigen repertoire waarmee een zeer breed publiek wordt bereikt. Er wordt daar opgetreden waar de christelijke identiteit van de school wordt gerespecteerd. Optreden op zaterdag heeft de voorkeur. Ze begeleidt meestal zelf haar koor met een gitaar. Bij belangrijke optredens, bij voorbeeld bij een opname, is de bekende musicus Benny Ludemann, die vroeger Toon Hermans begeleidde, haar begeleider.

Er zijn tien geluidsdragers van Geke’s Tiental in de handel.

Geke’s Tiental viert 15 december 2010 het dertig jarig bestaan.

Adres voor informatie: Stichting Zangschool Geke’s Tiental, Postbus 175 8320 AD Urk, tel.: 0527-681205.

06-04-2010
Muziek
https://www.gekestiental.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies