Allochtone christenen testen gastvrijheid kerken

Een belangrijke Bijbelse opdracht is het liefhebben van de vreemdeling. De vraag is of Nederlandse kerken erin slagen om allochtonen een liefdevol onthaal te bieden. Twee studentes van de Christelijke Hogeschool Ede hebben dit in opdracht van het adviesbureau ‘Intercultural Impact’ onderzocht. Op 15 juni presenteren zij de resultaten op het symposium ‘Bijbels gastvrijheid in de kerk; grensoverschrijdend!’.

De afgelopen maanden hebben 9 Midden-Oosterse en Afrikaanse christenen 26 kerken bezocht en ondervonden hoe gastvrij zij werden ontvangen. Daarbij werd gelet op de manier waarop de allochtonen werden ontvangen en de mate waarin zij zich thuis voelden in de kerken. De ervaringen van de allochtonen waren wisselend; een aantal kerkbezoeken werd als positief beleefd en een kleine meerderheid riep negatieve gevoelens op. Zo wilden de allochtone christenen in 14 van de 26 gevallen liever niet terugkeren naar de bezochte kerk.

Dit laatste valt te betreuren. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament is namelijk een oproep tot liefde voor de vreemdeling zichtbaar. Dit wordt in grote mate verbonden met gastvrijheid. Zo zien we zelfs dat het Griekse woord dat in het Nieuwe Testament voor gastvrijheid wordt gebruikt, letterlijk te vertalen is als ‘Liefde voor de vreemdeling’. Als de kerk op deze wijze gastvrij is, zullen gasten zich thuis voelen en welkom weten. Dit was dus echter in lang niet alle kerken het geval.

De kans dat uw gemeente ook eens wordt bezocht door een allochtone christen is groot. Er wonen in Nederland namelijk ruim een half miljoen niet-westerse allochtone christenen. Bezinning op dit thema is dan ook uitermate belangrijk, vandaar het symposium ‘Bijbelse gastvrijheid in de kerk; grensoverschrijdend!’. Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten, zullen o.a. migrantenvoorganger Samuel Lee en Tweede Kamerlid Cynthia Ortega meer vertellen over het thema. Het symposium zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 15 juni in het PKN-dienstencentrum in Utrecht.

© Henk-Jan Oudenampsen
14-05-2012
Kerk
https://www.crossculturalimpact.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies