Orientatie – Cursus christelijk geloof

Hoe vinden mensen in onze tijd de weg naar God? De ervaring leert dat veel kerktoetreders enorm geholpen zijn door een cursus, waarin de basis van het christelijk geloof wordt uitgelegd. Eén van de cursussen waarin dit gebeurt is de Oriëntatiecursus christelijk geloof. Al achttien jaar lang wordt deze cursus door veel kerken gebruikt.

De cursusmap heeft na negen drukken nu plaatsgemaakt voor een totaal vernieuwde versie, het boek Oriëntatie. Cursus christelijk geloof. Het boek Oriëntatie bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt de grote lijn van het christelijk geloof uitgelegd. Het gaat dan om de schepping, om de vragen van het kwaad en het lijden, om de verlossing door Jezus Christus, het geschenk van de Heilige Geest en de toekomst van God. In deel twee staat de Bijbel centraal: wat is dat voor een boek? Wie schreven het? Waarom is de Bijbel zo belangrijk voor christenen? Deel drie behandelt het leven van Jezus: Zijn geboorte, Zijn onderwijs, de manier waarop Hij omging met mensen, Zijn kruis en opstanding, en de betekenis daarvan. In het vierde deel gaat het over het leven als christen. Onder meer komt de rol van gebed aan de orde, evenals het lezen van de bijbel, de betrokkenheid bij een kerk en het maken van keuzes in de praktijk van alledag.

De Oriëntatiecursus ontstond voordat in Nederland de Alpha-cursus op de markt kwam. Beide cursussen vormen een inleiding tot het christelijk geloof. Allebei hebben ze een eigen stijl en aanpak. De vraag komt nogal eens op hoe deze twee cursussen zich tot elkaar verhouden. Er zijn drie belangrijke verschillen.

Ten eerste is de Oriëntatiecursus korter. Bestaat de Alpha-cursus uit tien avonden plus een weekend, de Oriëntatiecursus kan worden gegeven in vier avonden, hoewel in de praktijk veel cursusleiders ervoor kiezen de stof te verdelen over vijf of zes avonden. Een kortere cursus kan voor sommige mensen een lagere drempel betekenen.

De Oriëntatiecursus is in de tweede plaats informatiever en vrijblijvender van toonzetting dan de Alpha-cursus. Wie alleen verstandelijk meer informatie zoekt over het christelijk geloof, kan bij een Oriëntatiecursus goed terecht. Te denken valt aan mensen die bijvoorbeeld een kind op een christelijke school hebben en daarom willen weten wat het christelijk geloof inhoudt. Ook komt het vaak voor dat mensen meedoen omdat ze een goede vriend of vriendin beter willen begrijpen. Tegelijk blijkt ook, dat veel deelnemers aan Oriëntatiecursussen zelf op zoek zijn naar God. De cursus biedt informatie en geeft de cursist alle ruimte om daarmee zelf wel of niet verder te gaan. Bij de Alpha-cursus word je als deelnemer persoonlijk meer en intensiever in het proces betrokken.

Een derde verschil betreft de maaltijden. Eén van de kenmerken van de Alpha-cursus is, dat de cursusavonden beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Hoewel dit bij een Oriëntatiecursus zeker ook mogelijk is, maakt het geen deel uit van het concept. De opzet van de Oriëntatiecursus is wat ‘zakelijker’. De cursus kan bijvoorbeeld zonder bezwaar worden aangeboden in het kader van een volksuniversiteit.

In het algemeen kun je zeggen dat het volgen van een Alpha-cursus de deelnemers méér en dieper raakt dan het volgen van een Oriëntatiecursus. Daar staat tegenover dat de drempel om een Oriëntatiecursus te gaan volgen lager is. Als de cursus uitmondt in een vervolggroep (wat vaak het geval is), kan ook dit vervolgtraject een diepe impact hebben op mensenlevens. De Alpha-cursus kan ook dienen als een vervolg op de Oriëntatiecursus.

Elke organiserende werkgroep kan het beste zelf nagaan welke cursus in de eigen situatie het meest veelbelovend lijkt te zijn.

Na bijna twee decennia was de Oriëntatiecursus toe aan een nieuw jasje. Het boek Oriëntatie heeft een gloednieuwe en eigentijdse layout. Het boek is een uitgave van IZB-Ark. Naast het cursusboek, dat bedoeld is voor alle deelnemers, is er ook een handleiding beschikbaar voor de cursusleiders. Daarnaast kunnen organisatoren van plaatselijke cursussen promotiematerialen bestellen in dezelfde layout als het cursusboek.

De vernieuwde Oriëntatie Cursus Christelijk Geloof zal op 9 juni worden gepresenteerd tijdens de Actief in de Kerk-dag (www.actiefindekerk.nl). Naast de presentatie is er deze dag ook gelegenheid om een workshop van René van Loon te volgen over (het werken met) de vernieuwde cursus.

Hans Borghuis
© Henk-Jan Oudenampsen
22-05-2012
Onderwijs
https://www.izb-ark.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies