Boek van sponsor over reis naar Oost-Europa

Afgelopen week verscheen het reisdagboek ‘Op reis in Oost-Europa’ van sponsor Martin Boon. Hij bezocht met z’n vrouw en kinderen een groot aantal landen. In Moldavië en Oekraïne ontmoetten ze voor de eerste keer Elena (11) en Natalyia (11) die zij sponsoren via de hulporganisatie Zending over Grenzen.

Het reisdagboek is ontstaan uit de blogs die Martin bijhield tijdens de rondreis van twee maanden door Midden- en Oost-Europa die hij afgelopen voorjaar samen met zijn vrouw en twee kinderen maakte. In Moldavië en Oekraïne ontmoetten zij hun sponsorkinderen, waarover ook twee hoofdstukken gaan. Ze bezochten: Polen, Litouwen, Letland, Estland, Wit-Rusland (Belarus), Oekraïne, Moldavië, Roemenië, Bulgarije en ook kort nog Servië en Slovenië.


Martin schreef de blog in eerste instantie voor familie en vrienden. Maar al snel volgden ook onbekenden zijn reisverhalen en kreeg hij vaak de vraag: Waarom Midden- en Oost-Europa? Daaruit ontstond het doel om de vooroordelen over dit gebied weg te nemen en een goed inzicht te geven in deze landen. Martin: “Vaak hoor je negatieve berichten over dit onbekende deel van Europa, maar er is zoveel moois te zien!”

Na terugkomst kreeg Martin regelmatig de vraag waarom hij de verhalen niet zou uitgeven in een boek. Hij trok de stoute schoenen aan en uitgeverij Boekscout uit Soest wilde het boek graag uitgeven. Martin: “Het is een informatief reisverslag geworden met naast onze persoonlijke beleving veel informatie over de cultuur, natuur en geschiedenis van de landen.”

In Moldavië en Oekraïne ontmoetten Martin en Esther Boon voor de eerste keer Elena (11) en Natalyia (11) die zij sponsoren via Zending over Grenzen. De meiden groeien allebei op in een tehuis. Martin vertelt: “De overheid zorgt voor een pand, salaris voor de medewerkers, elektriciteit en basisvoeding, meer niet.” De opbrengst van het boek gaat naar de christelijke hulpverleningsorganisatie Zending over Grenzen, die kansarme gezinnen, kinderen en ouderen op weg helpt naar een toekomst zonder armoede.

Yvonne Simonjan-Poortinga
© Henk-Jan Oudenampsen
01-10-2012
Buitenland
https://m4rtinb.reislogger.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies