Themablad over kerk zijn tussen muren en mensen

De gezamenlijke Special van de tijdschriften Opbouw en De Reformatie die op 26 oktober verschijnt, heeft als thema: De kerk. Bijzonder om te zien dat twee verschillende Gereformeerde stromingen, de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) elkaar ontmoeten en schouder aan schouder samenwerken in deze uitgave.

Levenslang verbonden met… opgroeiend in…  vervreemd van… de kerk. Misschien wel te vinden in één gezin. Met de wirwar van gevoelens van vreugde en teleurstelling, wantrouwen en toewijding die dat geeft. En veel vragen ook: verbindt de kerk je met de Heer of raakt je geloof er juist door bekneld? Is iets als een instituut eigenlijk wel nodig om te geloven? Vragen, die vaak vol zijn van verlangen naar een leven dicht bij God en mensen. In de naam van Jezus! Daarover zal het gaat in een gezamenlijk themanummer van Opbouw en Reformatie.

Er wordt gedroomd over de kerk door Bas Luiten, Tjitske Kuiper, Leendert Verheij en Jurjen de Bruijne. Vader Paul (GKv Emmeloord) en zoon Rikko Voorberg (Stroom Amsterdam) gaan in debat over de kerk. Dien de Haan, Dick Stellingwerff en Peter en Wilke van der Molen praten over de vloeibare kerk. Els van Dijk en Niels de Jong kijken met hun bijdragen over jongeren en twintigers/dertigers naar de kerk van morgen, terwijl Jan van der Stoep en Wim Dekker schrijven over de plaats van de kerk in de samenleving van 2012 of, heel concreet, als het gaat om een gemeente in een moderne Vinexwijk.

Janneke Burger en Ad de Boer schrijven namens de redacties van Opbouw en De Reformatie in het voorwoord:

‘Al vaak heeft u in Opbouw of De Reformatie over de kerk kunnen lezen. Niets nieuws dus, zou je denken, deze special. Toch wel! Het is zeker speciaal dat het GKv-blad De Reformatie en het NGK-blad Opbouw samen over dit onderwerp denken en schrijven. Nog niet heel lang geleden vormde ‘de kerk’ een onderwerp waar toch voornamelijk de degens over gekruist werden. En het leek er in de verste verte niet op dat er genoeg verbondenheid zou zijn om dit blad uit te brengen. Toch ligt deze derde special nu voor u: een gezamenlijk nummer over de kerk, omdat we als NGK en GKv te maken hebben met dezelfde vragen en uitdagingen.

Jongeren en ouderen stellen ons de vraag: is het instituut kerk eigenlijk wel nodig om te geloven? Verbindt de kerk je met de Heer of raakt je geloof er juist door bekneld? Heeft de kerk vooral met muren of toch ook met mensen te maken? En wat betekent een begrip als trouw eigenlijk als het over de kerk gaat? Moeilijke vragen die we in deze special vooral als uitdagingen willen benaderen.

We ervaren het als een geschenk van toenadering tussen gereformeerde christenen dat dit blad er ligt. En tegelijk is dit ook het punt waarop het blad onaf blijft. Onaf omdat we samen over de kerk schrijven, maar (nog) niet samen de kerk zijn. Maar ook onaf omdat we ervoor gekozen hebben een special met een open eind naar buiten te brengen. Juist op het gebied van kerk zijn gebeurt er zoveel, is er zoveel in beweging, dat wij niet met één blad dit alles in kaart kunnen brengen of met een eensgezinde visie kunnen komen.

We heten u dus van harte welkom in een onaf blad. Lees het, en herken uzelf, uw broers en zussen in de kerk, uw kinderen die misschien andere keuzes maken. Laat u uitdagen door de vragen die gesteld worden en door de aanzetten tot antwoorden die gegeven worden. En blijf denken! In elk geval tot het voorjaar van 2013. Dan willen Opbouw en De Reformatie een stapje verder zetten in ons denken en spreken over de kerk door een congres te organiseren, een dag om door te praten over al die open eindjes.’

Redactie Christelijknieuws.nl
© Henk-Jan Oudenampsen
24-10-2012
Kerk
https://www.dereformatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies