Recordaantal Kerstkaarten naar gevangenen en daklozen

De kerstkaartenactie van Ark Mission heeft een eindresultaat opgeleverd van ruim 20.000 inzendingen. De kaarten en tekeningen met goede wensen uit kerk en samenleving worden de komende weken uitgedeeld aan gevangenen en mensen in de maatschappelijke opvang.

De kerstkaartenactie jubileert dit jaar. Het initiatief ontstond vijf jaar geleden toen donateurs van Ark Mission uitgenodigd werden een persoonlijke goede wens te schrijven aan gedetineerden. De actie is een uitvloeisel van de jaarlijkse Bajesagenda die Ark Mission dankzij donateurs al 26 jaar financieel mogelijk kan maken voor het Justitiepastoraat. De nieuwe agenda voor volgend jaar wordt vanaf volgende week verspreid in een oplage van 29.000 exemplaren. De mogelijkheid voor particulieren om gedetineerden een goede wens te sturen sloeg aan. Het aantal inzendingen schoot de afgelopen jaren omhoog naar 13.000 vorig jaar. Toen al was het plan opgevat om de doelgroep uit te breiden naar dak- en thuislozen. Dat plan is dit jaar gerealiseerd waardoor ook mensen in de maatschappelijke opvang binnenkort een kaart met goede wens tegemoet kunnen zien. Ark Mission werkt voor de verspreiding naar deze groep samen met het Leger des Heils die hun locaties voor dag- en nachtopvang met de kaarten gaat bevoorraden. Het uitdelen van de kaarten aan de gedetineerden loopt via het Protestantse en Rooms-katholieke Justitiepastoraat binnen de Dienst Geestelijke Verzorging van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Via de organisatie Epafras ontvangen Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten een kaart. Voor hen is het soms het enige dat ze hebben in hun eigen taal. Voor het eerst zijn ook kaarten verzonden naar gedetineerden in Vlaanderen. Veel gevangen zijn erg blij met een kaart. Juist in de decembermaand wordt het gemis van de huiselijke gezelligheid en de familieleden schrijnend. Een kaart geeft hen het gevoel dat er toch aan hen gedacht wordt.

De actie geniet een steeds breder wordend draagvlak in de samenleving. Duizenden mensen hebben zich ingezet om soms heel bijzondere kaarten of tekeningen in te sturen. Particulieren, maar ook kerken, parochies, scholen, verenigingen en jeugdclubs klommen in de pen om een gedicht, spreuk, bijbeltekst of goede wensen voor kerst en het nieuwe jaar door te geven. Soms werd er aan toegevoegd dat er voor de ontvanger wordt gebeden. Ouders lieten weten dat ze de actie een goed middel vinden om met hun kinderen het gedetineerd zijn bespreekbaar te maken.

Ark Mission is een christelijke organisatie die zich inzet voor de verspreiding van het evangelie in ons land en in het buitenland. Zij verspreidt Bijbels, kinderbijbels, pastorale boeken, brochures en veel producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een doelgroep. De Bajesagenda is daarvan een voorbeeld. Ark Mission maakt, samen met uitgeverij Ark Media, deel uit van Stichting Ark Mission. Ook boekhandel IZB-Ark is onderdeel van de stichting. In 2013 bestaat de organisatie 100 jaar.

Anneke van der Krans
ArkMedia
07-12-2012
Samenleving
https://www.arkmedia.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies