ETA start met toerustingscursus zangleiders

De Evangelische Theologische Academie (ETA), onderdeel van het Evangelisch College, biedt vanaf februari 2014 een Toerustingscursus Zangleiders aan. Deze cursus wil een impuls geven aan de theologische doordenking van de samenkomst in de evangelische beweging. De eerste cursus wordt aangeboden in Almere.

Henk ten Voorde, MA, is docent bij het Evangelisch College en ontwikkelde de cursus. Hij vertelt: “Als Evangelisch College wilden we al langer aandacht besteden aan de (evangelische) samenkomst. Uit de evangelische beweging komen steeds meer vragen naar voren over de invulling en vormgeving van de eredienst op zondag. Daarom willen we als theologisch opleidingsinstituut middels deze cursus een impuls geven aan het theologisch doordenken van de samenkomst. Het accent van deze cursus ligt dan ook niet zozeer op de techniek van het leiden van de zangdienst maar meer op het doordenken van achterliggende vragen zoals: waartoe komt de gemeente samen? De cursus bestaat uit vier lesavonden, waarin zowel aandacht is voor theorie als praktijk.”
Naast Henk ten Voorde zijn ook Hans Okkerse, drs. Kees van Setten en ds. Tjitte Wever als docent aan deze cursus verbonden.

Henk ten Voorde: “De cursus is niet alleen bedoeld voor zangleiders, maar voor iedereen die meewerkt aan de viering. Je krijgt inzicht in jouw rol en plaats tijdens de viering en in de Bijbelse fundering voor de samenkomst. Door de kennis die je opdoet tijdens deze cursus ga je anders naar de samenkomst kijken en krijg je oog voor Gods doel wanneer wij samenkomen.”

De eerste cursus, bestaande uit vier lesavonden, wordt in februari en maart 2014 gehouden op vier donderdagavonden in de Evangelische Gemeente Parousia Almere, Randstad 21-71, Almere.

Hans Okkerse studeerde de hoofdvakken schoolmuziek, orgel en piano aan de conservatoria te Rotterdam en Hilversum. Studeerde daarna ook theologie aan de ETH en het NBI. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de Hervormde Gemeente te Dordrecht. In zijn eigen (evangelische) gemeente houdt hij zich o.a. bezig met de eredienst.

drs. Kees van Setten studeerde theologie in Utrecht en is als docent werkzaam in het Voortgezet Onderwijs. Daarnaast houdt hij zich als theoloog en pianist/organist intensief bezig met muziek, liturgie en kerkelijke liedcultuur. Hij publiceert hierover, geeft workshops en componeert.

Henk ten Voorde, MA studeerde theologie aan de ETA en aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Hij is verbonden aan de ETA en doceert onder andere het vak Liturgiek.

ds. Tjitte Wever is predikant en werkte mee aan het tot stand komen van de Evangelische Liedbundel en het nieuwe Liedboek. Hij publiceerde artikelen over onder andere evangelische liedcultuur en de ontmoeting van liedculturen.

Annelies Eijkelenboom
© Henk-Jan Oudenampsen
09-12-2013
Onderwijs
https://www.evangelisch-college.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies