Presentatie resultaten onderzoeken op studiedag EA-EZA

Op vrijdag 28 maart 2014 organiseren EA-EZA, de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en JOP in samenwerking met De Wittenberg, HGJB en de PThU een studiedag over de toepasbaarheid van onderzoeken op het gebied van jeugd, kerk en geloof.

Met de studiedag onder de titel ‘Re-search & Re-act’ willen zij iedereen die hierin geïnteresseerd is bijpraten over recente onderzoeken en samen kijken naar de vertaalslag voor de dagelijkse praktijk. De studiedag vindt plaats in Ede en duurt van 14.30 uur tot 20.00 uur.

Afgelopen anderhalf jaar zijn er verschillende onderzoeken gedaan op het gebied van jeugd en kerk. Vincenza la Porta, initiatiefnemer vanuit EA-EZA: “Veel jeugdwerkers of kerkenraden zullen zich afvragen: “Leuk, die onderzoeken, maar wat kan ik ermee in mijn dagelijkse werk in de kerk?”

Tijdens de studiedag zullen acht onderzoekers in tien minuten hun onderzoek presenteren. De sprekers zijn onder anderen: Johan ter Beek, Dorothee Berensen, Monique van Dijk – Groeneboer, Wielie Elhorst, Danielle van de Koot – Dees, Esther van Maanen en Harmen van Wijnen. Daarnaast worden enkele praktische programma’s gepresenteerd die zijn ontwikkeld op basis van onderzoek. Tijdens de plenaire opening geeft Jos de Kock (PThU) zijn reflectie op de stand van zaken binnen onderzoeksland op het thema kinderen-jongeren-geloof-kerk.

Er is (en wordt) onderzoek gedaan naar de volgende thema’s: jong-volwassenen; missionair & jongerencultuur; geloofsopvoeding thuis en in de kerk; nieuwe vormen van leren en discipelschap. Per thema zullen de onderzoekers en deelnemers samen werken aan de praktische vertaalslag. Alle deelnemers ontvangen de samenvattingen van diverse onderzoeken na afloop van de dag. Een overzicht van de onderzoekers en hun onderzoek staat op www.ea.nl/researchreact.

De studiedag is een voortvloeisel van de ‘Community of Practice christelijk jeugdwerk’. Binnen dit netwerk komen bovengenoemde organisaties onder leiding van EA-EZA samen om te werken aan betere afstemming tussen werkveld, onderzoek en onderwijs. Zij hebben onder meer in een overzicht de taken en competenties voor lokale jeugdwerkers in kaart gebracht. Dit overzicht wordt tijdens de studiedag kort gepresenteerd.

Jantine Smits
© Henk-Jan Oudenampsen
26-02-2014
Kerk
https://www.ea.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies