Winnaars Publieksprijs Christelijk Boek 2014 bekend

Tijdens een feestelijke prijsuitreiking op dinsdagavond 4 maart zijn de winnaars van de Publieksprijs Christelijk Boek 2014 bekendgemaakt! Dit jaar is er voor het eerste een nieuwe categorie toegevoegd: vertaalde fictie. Gert van de Vijver is de gelukkige winnaar in de categorie non-fictie met zijn boek Kerst met de Zandtovenaar (uitgeverij Jongbloed).

In deze categorie gaat de award naar de Zuid-Afrikaanse Irma Joubert met haar boek Kronkelpad (Boekencentrum). In de categorie fictie is de prijs gewonnen door Joke Verweerd met Retour Rantepao (uitgeverij Mozaïek). Gert van de Vijver is de gelukkige winnaar in de categorie non-fictie met zijn boek Kerst met de Zandtovenaar (uitgeverij Jongbloed). Alle winnaars ontvingen een award, bovendien kregen de winnaars Joke Verweerd en Gert van de Vijver een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd.

De uitreiking vond plaats in boekhandel Het Baken te Bunschoten-Spakenburg. Aan het eind van de avond werd de start van de Week van het Christelijke Boek 2014 gevierd. In de categorie Vertaalde fictie is Schuilplaats (uitgeverij Jongbloed) van Kristen Heitzmann op de tweede plaats geëindigd, gevolgd door De Oversteek (uitgeverij Kok) van W. Paul Young. In de categorie Fictie is de tweede plaats voor Waterval (uitgeverij Vuurbaak) van Liesbeth Morren, op de voet gevolgd door Morie (uitgeverij Mozaïek) van Arie Kok. Gedragen door de Herder (uitgeverij De Banier) van Huib de Vries en De Stilte van God (uitgeverij Buijten en Schipperheijn) van Reinier Sonneveld eindigen in de categorie Non-fictie op de respectievelijk tweede en derde plek.

Over Kronkelpad, Irma Joubert

Lettie Louw is een zachtaardige, talentvolle jonge vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide, om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen. Marco Romanelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis is Noord-Italië. Zijn gezondheid is verwoest. Op aanraden van zijn broer Antonio, die zich als architect in Zuid-Afrika heeft gevestigd, vertrekt ook Marco naar Zuid-Afrika, in de hoop dat het warme, droge klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie en wordt hij een van haar patiënten.
Samen vinden zij liefde en geluk, maar dan breekt er polio uit. Kronkelpad is het laatste deel in de trilogie met Kind van de rivier en Pontenilo.

Over Retour Rantepao, Joke Verweerd

Wat is het waard om een mens van twee werelden te worden? Wouter en Ine hebben dertig jaar geleden de keuze gemaakt om met hun dochtertje Mirjam naar Rantepao, Indonesië, te vertrekken, de zending in. Na een dramatische gebeurtenis keert het gezin terug naar Nederland. Alle drie hebben ze moeite om hun draai te vinden. Als Mirjam jaren later de kans krijgt om terug te gaan naar Rantepao om haar pleegbroer Firman op te zoeken, heeft ze het vermoeden dat ze zwanger is. Toch laat ze haar ouders en Jeroen achter en maakt ze de zware reis naar de buitengebieden van Indonesië. Deze keuze van Mirjam maakt dat Wouter en Jeroen elkaar op een bijzondere manier leren kennen. Tegelijk heeft Mirjams reis een louterende werking op hen allemaal.

Over Kerst met de Zandtovenaar + DVD, Gert van der Vijver

Kerst met de Zandtovenaar is een mooi cadeauboek waarmee het kerstverhaal op een bijzondere manier beleefd wordt. In dit boek staat het kerstverhaal uit de Bijbel, geïllustreerd met zandtekeningen van Gert van der Vijver. Op de DVD, die voor in het boek zit, laat Gert van der Vijver zien hoe hij deze zandtekeningen heeft gemaakt. Verder staan op deze DVD prachtige liederen bij het kerstverhaal van Nederlandse artiesten, onder wie Charly Luske, Iris Kroes, Pearl Jozefzoon, Ralf Mackenbach en Hind.
Het boek en de DVD vertellen samen het geboorteverhaal van Jezus.

Publieksprijs Christelijk Boek

De Publieksprijs Christelijk Boek wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad, EO Visie en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB).

Overzicht winnaars Christelijke Publieksprijs:

2013: Marianne Grandia met Lenteregen

2012: Marianne Grandia met Witter dan sneeuw

2011: Els Florijn met Het meisje dat verdween

2010: Lisette van der Heg met Mara

2009: Mattheüs van der Steen met Durf te dromen

2008: Guurtje Leguijt met Niemandsland

2007: Janne IJmker met Achtendertig nachten

2006: Reinier Sonneveld met Jutten

2005: Joke Verweerd met Snoeitijd

Els Sytsma
© Henk-Jan Oudenampsen
05-03-2014
Media
https://www.bcbplein.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies