Rechter stelt ZOA in gelijk: Walk4Water gaat door

De rechtbank in Zutphen heeft ZOA in het gelijk gesteld in het kortgeding dat de ZOA had aangespannen tegen Staatsbosbeheer. Ondanks de positieve uitspraak was het wachten ook op positief bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat bericht kwam om tien voor vier ’s middags, wat betekent dat de sponsorloop Walk4Water morgen, 22 maart 2014, gewoon door kan gaan.

De rechter stelde al op donderdag dat Staatsbosbeheer zich aan de afspraken diende te houden. Definitief besluit kon echter pas vallen nadat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zou laten weten geen bezwaren te hebben tegen Walk4Water had op basis van de Flora- en Faunawet.

Woordvoerder Nathalie Eilander: “Wij zijn blij dat de rechter onomwonden heeft vastgesteld dat Staatsbosbeheer zich aan de afspraken dient te houden. Wij hebben vanaf 2010 op heel prettige wijze met Staatsbosbeheer samengewerkt, en ook voor Walk4Water van morgen zijn we al in het najaar met hen in overleg gegaan. Op 24 februari meldde Staatsbosbeheer echter mondeling dat de toestemming werd ingetrokken. We zijn intensief met hen in overleg gegaan over alternatieve routes. Vervolgens kwam op 12 maart – tien dagen voor Walk4Water – het schriftelijke bericht dat alsnog geen toestemming werd verleend.”

“De routes zijn in samenwerking met Staatsbosbeheer vastgesteld, en we houden rekening met de omgeving door de wandeling over wegen en paden te laten lopen, en ons geluidsniveau beperkt te houden. Al vier keer heeft Walk4Water zonder problemen kunnen plaatsvinden, en mochten we een feestelijke en prachtige dag beleven. Het kwam dan ook als een nare verrassing dat Staatsbosbeheer op 24 februari vroeg of wij Walk4Water zouden willen verzetten omdat het tijdens het broedseizoen plaatsvindt. Als dat inderdaad de reden is, hadden ze dat veel eerder kunnen aangeven. Dan was het voor ons geen probleem geweest om Walk4Water op een andere datum te organiseren.

ZOA lijkt als ruilmiddel te zijn ingezet in de contacten van Staatsbosbeheer met de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA). Deze contacten betreffen de plannen voor de herontwikkeling van het gebied rond Radio Kootwijk. SWMA heeft diverse instanties verzocht Walk4Water tegen te houden. De gemeente Apeldoorn, die een vergunning had afgegeven, gaf aan dat er geen reden was de vergunning in te trekken. De provincie Gelderland gaf aan dat uit onderzoek van hun ecoloog bleek dat een vergunning niet nodig was. Vorige week, 13 maart, diende SWMA een handhavingsverzoek in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

“We zijn heel blij dat ondanks de hectische aanloop Walk4Water doorgang kan vinden. We hopen op een prachtige dag met onze achterban, waarbij we ons samen inzetten voor slachtoffers van conflicten en natuurrampen!”

Door oorlogen en rampen zijn wereldwijd veel mensen op de vlucht. Voor hen is het elke dag de vraag hoe ze aan drinkwater komen, of er eten is, of familie en vrienden nog leven en wanneer ze ooit weer naar huis kunnen. Met de opbrengst van de sponsorloop Walk4Water kan ZOA deze mensen helpen en hoop bieden op een nieuwe toekomst.

Ewout Suithoff
© Henk-Jan Oudenampsen
21-03-2014
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies