Walk4Water: een mooie dag met een opbrengst van 40000 euro

Extra feestelijk, zo begon Walk4Water zaterdagmorgen! Misschien was iedereen extra vrolijk vanwege de eerdere spanning of Walk4Water door kon gaan. De dag begon ook stralend zonnig en bood verder uitstekend wandelweer!

De ruim 600 deelnemers kwamen vanuit alle hoeken van het land. Een deelnemer uit Boven-Smilde was nog niet helemaal wakker en kwam op zijn sloffen. “Ik ben mijn wandelschoenen vergeten aan te doen”, hij moest er zelf om lachen. Hij ging snel nog schoenen kopen. Hopelijk zaten ze meteen goed, want 22 kilometer op nieuwe schoenen kan nog knap veel blaren opleveren… Een knul van een jaar of twaalf liep 22 kilometer op klompen, ook knap!

Het lopen met de jerrycan blijft een bijzondere ervaring. Mariët Schuurman, die de twaalf kilometer hardliep, vertelde: “Ploeterend door het zand realiseerde ik me hoeveel luxe ik heb dat ik dit voor de fun kan doen.”

Woordvoerder Nathalie Eilander: “Bij de uitkijktoren was een leuke Afrikaanse en Aziatische sfeer gecreëerd. In de Ethiopische tent je kon een koffieceremonie bijwonen, en echte injerra eten – een grote pannenkoek met vlees- en groentegerechten. Verder stonden er een Ugandese en Birmese hut, je kon souvenirs kopen uit ZOA’s programmalanden, en dansen in de ‘Congolese tent’. Ja, het was echt een mooie dag!

Confronterender was het ‘mijnenveld’. In een poging iets van ZOA’s werk in complexe gebieden duidelijk te maken, konden de lopers op een gegeven moment kiezen tussen een onveilige route van 50 meter of 500 meter omlopen langs een veilige weg. De meesten kozen toch maar de veilige route, de waaghalzen vonden halverwege bordjes die hen erop wezen dat ze door een mijnenveld liepen. Een stuk verderop kregen alle deelnemers uitleg over landmijnen, en hoe ZOA omgaat met deze reële risico’s. Ook het roadblock gaf stof tot nadenken: moest je echt betalen om er langs te mogen? Het leverde in totaal 190 euro op, terwijl de lopers iets verderop uitleg kregen dat ZOA nooit smeergeld betaalt. “We vonden het wel een beetje spannend”, gaven enkele lopers toe.

Eilander: “De dag verliep in uitstekende sfeer, mede dankzij de prettige samenwerking met Staatsbosbeheer. Daar zijn we, mede gelet op de spannende aanloop naar deze dag, erg blij mee. Een dag, die uiteindelijk ruim 40.000 euro opleverde voor ZOA’s werk, terwijl de sponsorgiften nog altijd binnenkomen. Ook daar zijn we meer dan blij mee.”

Els Sytsma
© Studio J en J
24-03-2014
Hulpverlening
https://www.walk4water.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies