Eerste noodhulpfase na tyfoon Filipijnen voorbij

Ruim vier maanden nadat de tyfoon Haiyan een spoor van vernieling trok over de Filipijnen, kijkt het Christelijk Noodhulpcluster dankbaar terug op de vele hulp die door haar partnerorganisaties verleend is.

In totaal ontvingen de gezamenlijke hulporganisaties € 6.205.017 voor noodhulp en wederopbouw. Voor de eerste fase van directe noodhulp hebben de organisaties inmiddels een bedrag besteed van € 747.186.

De eerste fase van de noodhulp bestond uit enkele onderdelen. In totaal deelden onze partnerorganisaties 20.756 hulp- en overlevingspakketten uit. Deze bevatten voedsel, kleding, bedlinnen en hygiënemiddelen (zoals zeep en tandpasta). Maar ook was de inzet specifiek gericht op drinkwaterverstrekking, zowel door water uit te delen alsook watervoorzieningen te repareren. Meer dan 4.000 mensen kregen tot nu toe medische zorg, waaronder specifiek ook oogheelkundige hulp.

Het trauma als gevolg van Haiyan zit diep bij de lokale bevolking. Bij iedere lokale storm die over de eilandengroep trekt, speelt heel veel onverwerkte angst op. Daarom werden psychologische sessies voor traumawerking georganiseerd onder kinderen, jongeren en volwassenen. Ook werden kerkleiders getraind om in hun gemeenten traumazorg te organiseren.

187 ondernemers kunnen dankzij de financiële steun weer zelfstandig opereren. Vissers ontvingen financiële steun in de reparatie van hun boten en netten, boeren konden de benodigde meststoffen en nieuwe aanplant financieren en winkeleigenaren konden hun leveringen bekostigen. 3000 huishoudens ontvingen zaaigoed en 90 mensen gingen

(betaald) aan de slag bij het puinruimen. Het

De leden van het christelijk noodhulpcluster in Nederland (Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) voeren momenteel een gemeenschappelijk wederopbouwprogramma uit, gericht op wederopbouw. Concreet omvat dit huizenbouw voor korte en lange termijn, onderwijs en herstel van inkomensvoorziening. Het werkgebied is Oost- Samar, waar de drie gemeenten Quinapondan, Hernani en Giporlos zijn geselecteerd..

Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA voeren als Christelijk Noodhulpcluster gezamenlijk actie voor de Filipijnen. Via de speciale noodhulpsite www.noodhulpfilipijnen.nl is meer informatie te vinden over de activiteiten in de Filipijnen.

Rina Molenaar

03-04-2014
Hulpverlening
https://www.noodhulpfilipijnen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies