Hulporganisatie Medair zet drones in

De internationale hulporganisatie Medair en Drone Adventures, een non-profit organisatie voor humanitair gebruik van drones, zetten de vliegende robots in om honderden zeer gedetailleerde luchtfoto’s te maken van Tacloban, Dulag en Julita. Deze plaatsen zijn zwaar getroffen door supertyfoon Haiyan.

Het team heeft de foto’s samengevoegd tot gedetailleerde 2D-kaarten en 3D-modellen van het terrein. Vervolgens zijn deze kaarten gratis beschikbaar gesteld aan plaatselijke leiders.

In veel gemeenschappen werd voor de herstelwerkzaamheden gebruik gemaakt van handgetekende kaarten of verouderde Google-kaarten van vóór de tyfoon. Dankzij de nieuwe kaarten krijgen de hulpteams een veel nauwkeuriger overzicht van de herstelwerkzaamheden.

Dit is de eerste keer dat Medair drones gebruikt ter ondersteuning van herstel en wederopbouw.

“Drones hebben geen goede naam. Mensen denken dan snel aan militaire inzet en zien drones als wapens. Toch kunnen ze ook voor vreedzame doeleinden gebruikt worden,” zegt Rob Fielding, manager Technologie en innovatie bij Medair. “We hebben de foto’s gebruikt om de schade op te nemen, plekken te zoeken waar de mensen veilig heen kunnen en om te zien waar de herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Drones worden steeds vaker door hulporganisaties gebruikt voor diensten die we anders niet zouden kunnen aanbieden. We verwachten dat we drones vaker zullen inzetten in noodsituaties.”

De kaarten zijn gratis online beschikbaar, zodat plaatselijke leiders en noodhulporganisaties de informatie kunnen gebruiken voor de wederopbouw. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden voor stadsplanning en in kaart brengen van gevaren.

“Bij het herstel spelen veel ingewikkelde kwesties een rol,” zegt Alfred Romualdez, de burgemeester van Tacloban City . “De kaarten die met drones gemaakt zijn geven alle partijen die betrokken zijn bij de wederopbouw een gezamenlijk referentiekader bij de aanpak van deze kwesties.”

Joel Kaiser, manager Noodhulp bij Medair, zat in het team dat de drones lanceerde. “De beelden die de drones opleveren zijn verbazend nauwkeurig,” vertelt hij. “Google Earth maar dan tien keer zo scherp. De kaarten die we de mensen nu kunnen aanbieden zijn de best mogelijke geografische weergave van hun omgeving. In sommige barangays (gemeenten) werkte men met handgetekende kaarten. Het was een enorme opsteker voor hen toen ze van ons een nieuwe, zeer gedetailleerde kaart kregen.”

Eén van de kaarten hebben we overhandigd aan Cabacungan, een gemeenschap vlakbij Dulag in de provincie Leyte .

“Vroeger hadden we een overzicht van onze barangay aan de hand van een groot gegevensblad uit 1999. Maar die is in de tyfoon verloren gegaan,” vertelt Ma’am Evelyn, voorzitter van het bestuur van de barangay. “Nu kunnen we beter plannen en in beeld brengen welke huishoudens hulp nodig hebben.”

Medair ondersteunt het herstel met materialen en expertise voor de bouw van onderkomens in Dulag. De luchtfoto’s die met de drones gemaakt zijn helpen ons om vast te stellen waar de nood het grootst is en welke hulp het meest geschikt is voor de getroffen gezinnen die bezig zijn hun bestaan weer op te bouwen.

In november 2013 kwam Medair binnen 24 uur in actie na het uitbreken van de noodsituatie in de Filipijnen. Momenteel verstrekken we onderdakpakketten aan mensen in de grootste nood.

Janneke de Kruijf
Medair Drone Adventures
03-04-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies