Ik zal leven: Hoe een Poolse Jood de Holocaust overleefde

Vandaag verscheen het boek: Ik zal leven – het levensverhaal van Henry Orenstein. Henry is 16 jaar oud als op 1 september 1939 de Duitsers Polen binnenvallen. Voor Poolse Joden was het leven al niet gemakkelijk, maar nu zijn ze definitief gedwongen hun mooie huis in het stadje Hrubieszów te verlaten.

Vader, moeder en kinderen trekken van dorp naar dorp en van adres naar adres, tot op 28 oktober 1942 vluchten niet langer mogelijk is. Henry’s ouders worden enige dagen later gedood door de nazi’s, Henry en zijn broers en zus belanden in concentratiekamp Budzyn. In het kamp leven ze voortdurend tussen hoop en vrees. Geruchten over de ontwikkelingen in de oorlog bieden hoop, maar iedere dag dreigt de dood. In januari 1944 wordt aangekondigd dat er Joodse wetenschappers, scheikundigen en wiskundigen worden gezocht voor een Chemiker Kommando. Henry meldt zichzelf, zijn broers, zus en enkele bekenden aan. Een vlaag van verstandsverbijstering, zo denken zijn broers. Of een briljante ingeving?

Ik zal leven is een aangrijpend, waargebeurd verhaal. Het persoonlijke verhaal van de auteur wordt voortdurend afgezet tegen het grote decor van het door de oorlog verscheurde Europa. Zo krijgt de lezer een beter perspectief op zowel de oorlog als de verschrikkingen van de Holocaust.

Het boek heeft warme aanbevelingen van wijlen Simon Wiesenthal en Menachem Begin (voormalig minister-president van Israël).

Ik zal leven – hoe ik als Poolse Jood de Holocaust overleefde is verkrijgbaar in de boekhandel, en via www.gideonboeken.nl. 352 pag., €19,95, ISBN 978-90-5999-040-1

Gerhard Rijksen
© Henk-Jan Oudenampsen
18-04-2014
Buitenland
https://www.gideonboeken.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies