De 4e Musketier ten strijde tegen vrouwenhandel

De 4e Musketier heeft een overeenkomst gesloten met een nieuwe partner: A21. A21 zet zich in om de vrouwenhandel in Europa en daarbuiten te bestrijden. Naast de bestaande partnerorganisaties Compassion en Open Doors is A21 daarmee de derde partner in de Muskathlon. De 4e Musketier werft via de Muskathlon miljoenen euro’s in de strijd tegen onrecht.

A21 is zes jaar geleden opgericht en heeft zich sindsdien vooral toegelegd op het bevrijden van vrouwen uit seksslavernij en het voor de rechter krijgen van de daders van mensenhandel. Het Europese hoofdkwartier van A21 bevindt zich in Tessaloniki, één van de belangrijkste invoerhavens van seksslavinnen in Europa. Mensenhandel is momenteel de meest lucratieve en de minst risicovolle vorm van georganiseerde misdaad.

De procedure waardoor jonge vrouwen en meisjes in de prostitutie belanden is schokkend. Vrouwen uit met name Bulgarije en Roemenie solliciteren in hun eigen land via een uitzendbureau op een baan als hotelmedewerkster of schoonmaakster in Griekenland. De vrouwen boeken hun eigen vlucht en vliegen op hun eigen paspoort naar Tessaloniki, waar zij denken te beginnen aan hun nieuwe baan. Eenmaal voorbij de douane worden de vrouwen opgewacht door mensenhandelaren die de nietsvermoedende vrouwen opsluiten in een ‘breaking house’. Hier wordt de vrouw net zo lang verkracht, bedreigd en mishandeld tot zij zich volledig overgeeft aan de wil van de mensenhandelaar. Deze prostitueert de vrouw eerst in beperkte kring en na verloop van tijd in reguliere bordelen. Aangezien Griekenland tot de Europese Unie behoort worden de vrouwen in heel Europa tewerk gesteld. De vrouwen zijn hun paspoort kwijt, kennen niemand en de enige mensen die zij tegenkomen zijn klanten en pooiers. De vrouwen worden gedwongen tot wel 40 klanten per dag af te werken.

A21 legt de netwerken van mensenhandelaren bloot, voert intensieve lobby bij beleidsbepalers en ordehandhavers om mensenhandelaren steviger aan te pakken en bevrijdt vrouwen, in samenwerking met de politie, uit de handen van hun ontvoerders. Eenmaal bevrijd worden de vrouwen in speciale ‘safe houses’ opgevangen en geholpen om terug te keren in de maatschappij.

De 4e Musketier is blij met A21 als nieuwe partner. Jan Stoorvogel, directeur Muskathlon: ‘De meeste daders in de mensenhandel zijn mannen. Ook de klanten van deze vrouwen zijn vrijwel allemaal mannen. Als mannenbeweging vinden wij het belangrijk om deze grove misstand aan de kaak te stellen en deze vrouwen te helpen. A21 verricht op dit gebied baanbrekend werk en is in de afgelopen jaren effectief gebleken in het helpen van slachtoffers van mensenhandel en het berecht krijgen van daders.’

De eerste Muskathlon voor A21 zal in het voorjaar van 2015 plaatsvinden. Stoorvogel: ‘Wij mikken eerst op 30 deelnemers, zowel mannen als vrouwen, die een hele of een halve marathon lopen. De route loopt van Bulgarije naar Griekenland. Elke deelnemer werft minimaal 10.000 euro sponsorgeld voor A21, zodat we in 2015 een eerste gift van 300.000 euro hopen te kunnen overmaken voor dit belangrijke werk.’

De Muskathlon is een ultieme uitdaging op een extreme locatie waarbij deelnemers een significante bijdrage leveren aan de strijd tegen onrecht. Naast de Muskathlon in Bulgarije en Griekenland organiseert de 4e Musketier in 2015 ook Muskathlons in Tanzania (beklimming Kilimanjaro), Kenia, Uganda en Israël.

De officiële presentatie van A21 als nieuwe partner van de 4e Musketier vindt plaats op 26 mei om 20.00 uur in De Schuilplaats in Ede. Hiervoor zijn alle belangstellenden voor de Muskathlon van harte uitgenodigd.

Pieter Cnossen

21-04-2014
Samenleving
https://www.thea21campaign.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies