Studiedag Open Doors over christenen Noord-Korea

Ermelo – Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, houdt woensdag 21 mei een studiedag over christenen in Noord-Korea. Noord-Korea staat al twaalf jaar op nummer 1 van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks uitbrengt. Het is in dit communistische land verboden om christen te zijn.

Noord-Korea blijft ook onder leiding van Kim Jong-un een natie waar geen enkele ruimte is om ook maar enige vorm van christelijk geloof uit te oefenen. Wie gepakt wordt met een bijbel, wordt met zijn hele familie naar een strafkamp gestuurd. Naar schatting zitten zo’n 50.000 tot 70.000 christenen vast in gevangenissen en concentratiekampen.

‘Broeder Simon’* is professor in de Missiologie en werkzaam voor christenen in Noord-Korea. Hij vertelt tijdens de studiedag van Open Doors over zijn werk en de kerk in Noord-Korea, die er ondanks alle tegenwerking vanuit het regime toch is. Andere sprekers zijn ds. Ron van der Spoel, tevens adjunct-directeur Kerk & Theologie bij Open Doors en Open Doors-oprichter Anne van der Bijl.

Het thema van de studiedag is ‘Gebed als enige wapen’. “Veel vervolgde christenen dragen hun land een warm hart toe, ondanks het feit dat ze worden buitengesloten of tegengewerkt. Ze weten dat dit hun plek is, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. Juist dan is gebed van cruciaal belang”, zegt Van der Spoel. “Een gebed om vol te houden of te vergeven. Of een gebed om verandering of juist om liefde voor hun vervolgers. Noord-Koreaanse christenen kennen de kracht van gebed en putten ook kracht uit de wetenschap dat wereldwijd christenen biddend voor hen op de bres staan.”

Van der Spoel leidt de studiedag, die is bedoeld voor predikanten, voorgangers en anderen die regelmatig voor kerken en groepen spreken. Tijdens de studiedag krijgen deelnemers handvatten aangereikt voor de preek op de Zondag voor de Vervolgde Kerk, de jaarlijkse themazondag van Open Doors waarbij kerken in Nederland en België stilstaan bij christenen die om hun geloof worden vervolgd. De Zondag voor de Vervolgde Kerk wordt dit jaar gehouden op 15 juni.

“Alle deelnemers gaan met een preek weer naar huis, dat is het mooie van deze studiedag”, zegt Van der Spoel. “Tijdens het horen van verhalen uit de vervolgde kerk gaan we met z’n allen aan de slag voor de Zondag voor de Vervolgde Kerk. Zo wordt het direct praktisch voor je eigen gemeente of groep.”

De studiedag van Open Doors wordt gehouden op woensdag 21 mei van 10.00 tot 16.00 uur in Kasteel ‘De Vanenburg’ in Putten. Die locatie is Open Doors kosteloos ter beschikking gesteld. De kosten voor de studiedag bedragen 15 euro. Het is mogelijk aansluitend een relatieprogramma met diner te volgen. De kosten hiervoor bedragen 50 euro (inclusief de studiedag). Aanmelden kan via www.opendoors.nl/studiedag.

* Broeder Simon heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.

Open Doors
© Henk-Jan Oudenampsen
22-04-2014
Buitenland
https://www.opendoors.nl/studiedag

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies