Zuid-Afrikaans echtpaar werkt onder moslims in Den Haag

Vaak denken we bij zending aan een ver land. Maar laten we geen kansen liggen in Nederland? Gerrit en Sonja Brink vertellen over hun werk onder Turkse moslims in Den Haag. De Haagse Schilderswijk anno 2014: slechts zeven procent van de inwoners is Nederlander, de rest ‘medelander’.

Het is het werkveld van Gerrit (45) en Sonja (44) Brink. In 1994 verlaten zij hun thuisland Zuid-Afrika, wonen en werken vervolgens twee jaar in Irak en dertien jaar in Turkije, tot ze vijf jaar geleden ervaren: God roept ons naar Nederland. “Het is fantastisch hoe God het heeft geleid”, vertelt Gerrit. “Wij zijn allochtonen, onder de allochtonen. We spreken de Turkse taal, we kennen de cultuur. Mijn hele geschiedenis valt hier op zijn plaats”, zegt hij doelend op zijn eigen afkomst: in Zuid-Afrika was hij tweedegeneratieallochtoon van Nederlandse ouders. “Alles wat er in mijn leven is gebeurd, kan ik nu gebruiken.”

Relaties opbouwen

Gerrit en Sonja hebben geïnvesteerd in het opbouwen van relaties met Turkse moslims in de wijk. Onlangs zijn ze zelfs een Turkse Bijbelstudiegroep begonnen. “We begeven ons onder hen. We delen onze levens met hen: op het schoolplein, langs de zijlijn van het voetbalveld, waar dan ook. Dan komt er vanzelf een moment dat je iemand kunt uitnodigen bij je thuis.”

Gesprek

Zoals die ene Turkse familie. “We hebben nu drie jaar contact. We komen regelmatig bij elkaar over de vloer, maar we hebben elkaar nooit ons geloof opgelegd. Er is wederzijds respect.” Afgelopen november neemt deze vriendschap een bijzondere wending. “Opeens was er ruimte voor een diep geestelijk gesprek. Ze vertelden ons dat ze in het verleden wel eens naar een kerk in Rotterdam waren geweest en dat ze dat eigenlijk heel leuk hadden gevonden; wij konden vertellen over ons kerstprogramma. Sindsdien komen ze regelmatig bij ons in de kerk.” Enthousiast vat Gerrit samen: “Onze vriendschap is ontstaan op het schoolplein, langzaam is er een vertrouwensband opgebouwd en nu zit hij iedere zondag naast mij en vertaal ik de preek voor hem!”

De volgende tien jaar

Op dit moment zijn Gerrit en Sonja druk bezig met het vinden van een huis middenin de Schilderswijk. “Als je je leven met hen wilt delen, moet je bereid zijn onder hen te wonen. En dat zijn we. De volgende tien jaar willen we samen met OM investeren in deze mensen, in deze wijk. We willen met de voeten in de klei staan.”

Steun het zendingswerk van OM in Nederland

Wil je het zendingswerk in Nederland steunen? Bid voor het werk onder allochtonen in zowel Den Haag als Amsterdam en voor het jongerenwerk in Emmeloord, Delft en Lansingerland. Als je mee wilt helpen in het zendingswerk, neem dan contact met ons op. Voor een financiele bijdrage kun je een gift overmaken o.v.v. ‘Zendingswerk Nederland’ naar IBAN NL13 RABO0114 2329 38.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
25-04-2014
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies