VrijheidsBijbel geeft gevangenen echte vrijheid

In de afgelopen acht jaar heeft de organisatie Bible League meer dan 10.000 ex van de VrijheidsBijbels mogen verspreiden onder gevangenen in Nederland. Dit in samen werking met Dienst Justitieel Pastoraat en Alpha-cursus Nederland.

De VrijheidsBijbel geeft aan gevangenen weer hoop: hoop om uit te stijgen boven hun problemen, hoop op een goede tweede kans. De Bijbels worden gratis uitgedeeld in gevangenissen en zijn in begrijpelijk Nederlands geschreven. Gedetineerden lezen er gretig in, kunnen meelezen tijdens kerkdiensten in de gevangenis en doen vaak mee in studiegroepjes. Geef ook een VrijheidsBijbel aan een gevangen medemens. Omdat echte vrijheid van binnen zit.

Voor een herdruk van 1.500 stuks heeft Bible League nu minimaal Euro 15.500,- nodig. Hiermee kunnen ze ook de komende tijd DJI en Alpha-cursus Nederland weer voorzien van “gratis” Bijbels.

Bijbels voor gevangenen

Er is in gevangenissen veel interesse voor de “Vrijheidsbijbel”. Dat komt doordat hen door de evangelie-verhalen een spiegel wordt voorgehouden. Ze zijn op zoek naar een bepaalde vrijheid. Christus roept hen om op te staan, zodat ze weer een stapje verder kunnen. Bible League stelt meer dan 1000 stuks “VrijheidsBijbels” per jaar beschikbaar aan Alpha Prison en het protestants en rooms-katholiek justitiepastoraat.

Deze Bijbel voor gedetineerden heeft de naam Vrijheidsbijbel, omdat het Woord van God mensen bevrijdt, staat als toelichting in de Bijbel. Omgaan met God is bevrijdend. We worden bevrijd van het kwade en van machten die ons leven beheersen. De kern van onze vrijheid is dat wij kinderen van God zijn en Hem toebehoren.

Geloofsverdieping

Ook als mensen vastzitten kunnen ze in hun geloof vrijheid ervaren,” zegt Eerbeek die jarenlang actief was als gevangenis-predikant. “Tijdens kerkdiensten wordt er dan gelezen uit de Bijbel en over het desbetreffende Bijbelgedeelte een preek gehouden. Datgene wat in de kerkdienst is besproken, bespreken we vervolgens individueel met gedetineerden, zodat het verhaal beeldend wordt. Ook ontstaan er gesprekken over hun persoonlijke situatie. Je ziet heel veel dat dit tot geloofsverdieping leidt.”

Gevangenen worden ook aangemoedigd om nadat ze hun straf hebben uitgezeten zich aan te sluiten bij een geloofsgemeenschap. Zij worden vervolgens doorverwezen naar een van de 54 ‘Kerken met Stip’, die over het hele land zijn verspreid. De Kerk met Stip is speciaal opgericht voor ex-gedetineerden, omdat voor de meesten de drempel naar een onbekende kerk te hoog is. Iedere Kerk met Stip is gekoppeld aan een justitiepastor of -predikant.

Een paar getuigenissen

Een gevangene vertelt: Een hand op mijn schouder.

“Ik lees elke dag in de bijbel, en ik had het nooit verwacht, maar het doet me zo goed! Altijd als ik boos ben of verdrietig pak ik die Bijbel en ga erin lezen.“

“En dan word ik rustig. Ik weet niet hoe dat komt! Ik snap er niets van! Ik krijg er kippevel van als ik erover vertel.

Het is net alsof er dan iemand een hand op mijn schouder legt en tegen mij zegt: rustig maar jongen, het komt allemaal goed.”

Justitiepredikant Jan Eerbeek gaat regelmatig op bezoek bij gevangenen. Dan deelt hij vaak een VrijheidsBijbel uit.

“Veel gedetineerden vragen zelf om een Bijbel. Iedere gevangene heeft daar zo z’n reden voor. Sommigen zien de Bijbel als een heilig boek, dat ze graag in hun cel hebben liggen. Ze hechten veel waarde aan een eigen exemplaar dat ze mogen houden. Ook stellen ze het op prijs dat de VrijheidsBijbel een volledige Bijbeluitgave is met zowel het Oude als het Nieuwe Testament.“

Anderen kennen de Bijbel nog uit hun jeugd. Ze zijn ermee in contact gekomen via hun ouders of grootouders, via school of een jeugdinrichting.

Tot slot herkennen gedetineerden vaak veel uit hun eigen leven in de Bijbelverhalen die ze lezen. In de gevangenis blijkt hoe actueel het Evangelie is. Gevangenen lezen de verhalen en ontdekken hoe hun eigen levensverhaal verbonden is met het verhaal van God en mensen.

Jan Eerbeek: “Ze lezen de Bijbel individueel, maar ook in gespreksgroepen. En natuurlijk gebruiken we de VrijheidsBijbel in de kerkdiensten die we verzorgen.

Bible League
Bible League
26-04-2014
Evangelisatie
https://www.bibleleague.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies