Op zoek naar een nieuw soort christendom: 7keer7

7 maandagavonden, van 26 mei tot 7 juli, trekken ze Nederland door om te onderzoeken hoe het christendom toekomst kan hebben. 7keer7 is bedacht door Otto Kamsteeg, Herman Wegter, Reinier Sonneveld en Karel Smouter. Zij zijn de gastheren. Het is hun privé initiatief. Samen gaan ze op zoek naar een nieuw soort christendom.

De formule is eenvoudig. Elke avond nemen ze 7 nieuwe lifters mee: denkers, doeners en kunstenaars. Gelovigen, ex-gelovigen en anders-gelovigen. Elk van hen vragen we in 7 minuten wat het christendom echt achter zich moet laten én wat er in ieder geval mee moet. Het tweede deel van de avond praten we informeel door met de 70 deelnemers. Wees erbij, praat mee en reserveer snel één van de 70 kaartjes bij jou in de buurt.

Elke keer plek voor 70 bezoekers

www.7keer7.nl is een brede, open en vrije brainstorm over de toekomst van het christendom in Nederland. Wat waardeer je in het christendom zoals het nu in Nederland functioneert en zou je willen dat bewaard bleef? Wat moet hoognodig anders? En wat moet radicaal verdwijnen? Deze vraag stellen we in 7 bijeenkomsten aan telkens 7 verschillende denkers, doeners en kunstenaars: zij zijn de ‘lifters’ die meegaan op onze ‘roadtrip’ door heel Nederland. Er is elke keer plek voor 70 bezoekers, die ook intensief kunnen meedenken en bijdragen.

Wat is de bedoeling?

Inspiratie opdoen voor een nieuw soort christendom en dat zo vrij mogelijk, zonder voorgekookte antwoorden of uitgesleten paadjes. We verwachten dat alle bezoekers ‘s avonds boordevol nieuwe ideeën thuiskomen en niet kunnen slapen omdat ze zo staan te popelen er iets van waar te maken.

Wat is er bijzonder aan 7keer7?

Dat het zo breed, open en vrij is opgezet. We willen input van alle mogelijke mensen die ons kunnen inspireren voor een nieuw soort christendom. Dat zijn uiteraard experts op het gebied van gemeentestichting, maar ook van gelovigen die al zeventig jaar ervaring hebben kunnen we veel leren, gelovigen die in Afrika zijn opgegroeid, evenals atheïsten, moslims en teleurgestelde ex-gelovigen.

Er doen ook atheisten en moslims mee?

Waarom niet? Zij hebben ook hun ervaringen met het christendom in Nederland en kunnen daar iets zinnigs over zeggen. Ook als dat negatieve ervaringen zijn, is dat belangrijke informatie.

Is dit niet veel te ambitieus?

www.7keer7.nl is een stap in de blijvende zoektocht. Vrijuit nadenken hoort bij een creatief proces. Dat is een belangrijke fase. Er staat dan ook: ‘Een roadtrip naar een nieuw soort christendom’ – dat betekent niet dat op de laatste avond er een blauwdruk klaarligt. Wel dat de deelnemers de contouren daarvan een stuk helderder hebben, oude vooroordelen hebben losgelaten en zin hebben aan de slag te gaan.

Gooi je niet veel overgboord?

Bij een eerlijke brainstorm moet je ook radicale oplossingen overwegen. Daar worden de eventuele genuanceerde oplossingen alleen maar sterker en doordachter van. We hebben daarom ook veel vertrouwen in de kracht van de traditie. Veel oplossingen zijn al opgekomen in de afgelopen twintig eeuwen. Het is alleen de vraag wélke daarvan nu nodig zijn.

Wanner en waar zijn de bijeenkomsten?

Op de maandagavonden van 26 mei tot 7 juli, in resp. Haarlem, Ede, Zwolle Leeuwarden, Eindhoven en Rotterdam. De laatste avond is in Hilversum en is meer samenvattend van aard.

Hoe ziet een avond eruit?

We zitten in een kroeg en beginnen met zeven optredens van elk zeven minuten. Dat is het eerste uur. Het uur erna besteden we aan brainstormen en gesprek met de bezoekers.

Wie zijn de initiatiefnemers?

www.7keer7.nl is bedacht door Otto Kamsteeg, Herman Wegter, Reinier Sonneveld en Karel Smouter. Zij zijn de gastheren. Het is hun privé initiatief. De financiering van dit project komt uit de kaartverkoop en een subsidie van Kerk en Wereld. Daarnaast steunt de EO het project d.m.v. praktische ondersteuning. Deze of andere organisaties hebben geen redactionele of inhoudelijke bemoeienis met 7keer7.

Wat doen jullie er straks mee?

Bijna alles wat op de avonden gebeurt, filmen we en kun je hier op deze site zien. Zo kan iedereen de roadtrip van een afstandje volgen. Wil je live deelnemen en meedenken, koop een ticket voor een of meer van de avonden en praat en beleef mee. De laatste avond bundelen we de ervaringen en presenteren we de belangrijkste bevindingen.

De steden en locaties:

De roadtrip gaat langs de onderstaande steden. Per stad is er info over locatie, sprekers en kaartverkoop op de site www.7keer7.nl te vinden:

26 mei: Haarlem – Café Studio

2 juni: Ede – De Flannagans

9 juni: Zwolle – Het Vliegende Paard

16 juni: Leeuwarden – Cafe blauw huis ons thuis

23 juni: Eindhoven – New York Café | 20.00

30 juni: Rotterdam – Grand Café Het Witte Huis

7 juli: Hilversum – Kapel EO-gebouw

7keer7
© Tobias Huizing
07-05-2014
Kerk
https://www.7keer7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies