Bert Reinds: Zichtbaar maken wat God in het kind heeft gelegd

Donderdagavond 8 mei hield Red een Kind in Nijkerk de eerste workshop Positief & creatief opvoeden. Spreker en orthopedagoog Bert Reinds inspireerde de deelnemers met praktische voorbeelden en een bijbelse visie op opvoeding.

‘Super!’ ‘We hadden nog veel langer door kunnen praten.’ ‘Organiseren jullie dit binnenkort weer?’ De enthousiaste reacties waren donderdagavond niet van de lucht. Bert Reinds had de volle aandacht met zijn boeiende en herkenbare verhaal.

‘Opvoeden is recreëren, herscheppen. Jij mag zichtbaar maken wat God in het kind heeft gelegd’, vertelde Reinds. ‘Maak van het opvoeden van je kind je hoofdtaak. Het is niet iets wat je er even bij kunt doen.’ Reinds benadrukte dat je daarvoor ook andere mensen nodig hebt. ‘Je kunt het niet alleen. It takes a village to raise a child: Je hebt een heel dorp nodig om je kind op te voeden.’

Marion Lutke, ambassadrice van Red een Kind, leidde de avond en herhaalde dit Afrikaanse gezegde. ‘Red een Kind heeft het belang van het kind voor ogen, maar ondersteunt daarbij de hele omgeving van het kind. Wanneer ouders een waterput kunnen aanleggen, gaan ze in hun eigen kracht staan en kunnen ze zélf zorgen voor het kind.’

De vraag van Bert Reinds of hij de enige was met een magische mat, zorgde voor instemmende geluiden uit de zaal. De mat waar de kinderen, zodra ze er een voet op hebben gezet, alles uit handen laten vallen. Tassen met gymspullen, voetbalschoenen, speelgoed. En de moeite die je moet doen om kinderen zélf verantwoordelijk te maken voor hun spullen. ‘Fijn om zulke voorbeelden te horen. Ook tijdens de groepsgesprekken waren er veel herkenbare verhalen. Soms denk je dat andere gezinnen alles prima voor elkaar hebben en dat jij de enige bent die het even niet meer weet,’ aldus een moeder van twee kinderen.

Kwetsbaar was het moment waarop Bert iets deelde over zijn eigen opvoeding. Op zijn achtste overleed zijn vader. ‘Jaren later was ik op weg naar een boekpresentatie in Kampen. Terwijl ik er naartoe reed, dacht ik: Wat zou het vét zijn als mijn vader achterin de zaal zat en even zijn duim opstak: ‘Goed gedaan, jongen.’ Vaders zijn heel hard nodig in de opvoeding.’

De volgende avond is gepland op dinsdag 13 mei in Zwolle. Spreker is dan Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedcoach, onder andere bekend van het EO Opvoedprogramma ‘Schatjes’.

Red een Kind geeft kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen in Azië en Afrika kansen voor de toekomst. Dat doet ze vanuit de overtuiging dat elk kind een uniek geschenk van God is en er bij het opgroeien niet alleen voor hoort te staan.

Red een Kind
Red een Kind
09-05-2014
Onderwijs
https://www.redeenkind.nl/opvoeden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies