Reageerders Goedgelovig starten nieuwe website: Dwaze Schare

De reageerders-community van het bekende ‘gristelijk-satirische’ weblog Goedgelovig, dat haar activiteiten eerder dit jaar beëindigde, lanceert op 12 mei een nieuwe website: DwazeSchare.nl. De site wil ‘een vrijplaats zijn voor het taboeloze geloofsgesprek’. Daarmee zet zij een belangrijke functie van Goedgelovig voort.

De Dwaze Schare werd al in maart 2011 opgericht als eerste internetkerk van Nederland, een plek waar gelovigen, twijfelaars en atheïsten op humorvolle wijze met elkaar in gesprek waren. De Dwaze Schare verwierf kort daarop landelijke bekendheid met een eigen cocreatieproject: het indie-album Twijfelliederen, een alternatief voor de Opwekkingsbundel.

‘Toen Goedgelovig na 7 jaar stopte, dreigde de Dwaze Schare digitaal dakloos te worden,’ legt een woordvoerder van de site uit. ‘Al snel bleek dat de meeste reageerders door wilden. Tijdens een concilie op Tweede Paasdag in grand-café Hemels in Amersfoort is een team geformeerd en een nieuwe website in het leven geroepen.’

De site wordt op 12 mei 2014 officieel geopend. Precies 50 dagen na het stoppen van Goedgelovig. ‘Bewuste symboliek. Veel meer nog dan Goedgelovig is de Dwaze Schare een group blog. Je zou kunnen zeggen dat de geest nu op iedereen is uitgestort,’ aldus de woordvoerder van het initiatief.

Auteurs kunnen onder een eigen profiel op de site posten. Er is ruimte voor satire en kritische artikelen, maar ook voor positieve ontwikkelingen. Het aantal berichten per week varieert en is afhankelijk van wat er op dat moment bij deelnemers leeft. ‘We willen vooral een plek bieden waar gelovigen, ongelovigen, zoekers en twijfelaars met elkaar in gesprek zijn over levensvragen en wereldbeelden. Zonder taboes, met humor, en kritisch op zijn tijd.’

Deze online gesprekken worden ook offline voortgezet. Er zullen regelmatig meet-ups worden georganiseerd in verschillende plaatsen in het land. Eerder dit jaar organiseerde de Dwaze Schare in Amersfoort een openbaar gesprek met auteurs Rik Peels en Stefan Paas over hun boek ‘God Bewijzen’. In Zwolle werd een filmavond belegd over de documentaire ‘Dead Raiser’. Daarmee gaat de Dwaze Schare op geheel eigen wijze door waar Goedgelovig is opgehouden.

Het beeldmerk annex mascotte van de site is een zwart schaap dat de wereld door een relativerende oranje bril bekijkt. ‘Hij past niet zo goed in de kudde, denkt zelf na, is spiritueel tegendraads en graast bij voorkeur in het overgangsgebied tussen kerk en wereld.’ De Dwaze Schare wil een community zijn voor dit soort zoekers, binnen en buiten de kerk.

Redactie christelijknieuws

12-05-2014
Media
https://www.dwazeschare.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies