Elizabeth: van een tweeling bevallen in de bosjes

Nel den Boer, Senior Health Specialist van World Vision, is op 29 april op bezoek in het gezondheidscentrum in Badi (Isanga, Tanzania). Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vrouwen die op het vaccinatiespreekuur komen.

Daar komt ze moeder Elizabeth tegen, die vertelt dat ze niet in de kliniek is bevallen. Op de vraag “Waar dan wel?” geeft ze antwoord met: “Onderweg naar de kliniek, midden in de nacht..”

Je mond valt open van verbazing als je dat hoort. Wat is er gebeurd? Elizabeth vertelt dat ze om twaalf uur ‘s nachts de weeën voelde. Ze riep haar moeder om mee te gaan naar de kraamkliniek, 45 minuten lopen. Maar na 15 minuten kon ze niet meer verder. Ze pakten een laken uit de tas en Elizabeth ging langs de weg, tussen de bosjes liggen. Ze riepen om hulp, maar niemand die het hoorde. De baby lag ook nog eens in een stuitligging.

Maar de moeder van Elizabeth, Regina, hielp haar dochter en een zoon werd op de wereld gezet. Regina pakte snel een scheermesje die in de tas zat om de navelstreng door te knippen. Tot hun grote verrassing bleef het niet bij één. Er kwam er nog één aan. Niemand wist dat ze zwanger was van een tweeling. Grootmoeder Regina hielp opnieuw. Na de bevalling kwam er gelukkig een familielid met de fiets aan en die bracht de net bevallen moeder Elizabeth en haar tweeling naar huis.

Nel gaat met moeder Elizabeth naar de plek waar de tweeling is geboren. “Altijd als ik hier langs loop, word ik herinnerd aan die nacht.”

Het Sterke Start-programma van World Vision zorgt ervoor dat Kulwa en Dotto in de gezondheidskliniek vaccinaties krijgen. En Elizabeth krijgt daar voorlichting over voeding en hygiëne. Inmiddels is de tweeling negen maanden oud en de weegschaal gaf vandaag aan dat ze kerngezond zijn met een gewicht van acht en elf kilo. Moeder Elizabeth straalt als ze haar verhaal vertelt. Wat een krachtige vrouw!

Foto: Elizabeth met haar zoontjes Kulwa en Dotto

WorldVision
World VIsion
07-06-2014
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies