Naam ND weer gewijzigd naar Nederlands Dagblad

De christelijke krant ND heeft een nieuw ontworpen voorpagina waar de naam Nederlands Dagblad weer vol uitgeschreven boven staat. Die titel heeft een geschiedenis, het is een sterk merk, en volgens Sjirk Kuijper heeft de krant – juist ook buiten de kring van abonnees – een naamsbekendheid om zuinig op te zijn. Tijdens Opwekking werd de krant in de nieuwe voermgeving uitgedeeld (foto).

De titel Nederlands Dagblad verscheen 31 december 1967 boven een krant die tot dan toe Gereformeerd Gezinsblad heette. In de rubriek ‘kanttekeningen’ waarin toenmalig hoofdredacteur Piet Jongeling de naamswijziging aankondigde, legde hij uit dat de nieuwe titel hoge pretenties en oude papieren had. Zijn krant had ‘het hele Nederlandse volk’ op het oog. En Jongeling wilde in de traditie staan van Groen van Prinsterer (1801-1876), grondlegger van de christelijke politiek in ons land. Die voerde zijn pennenstrijd ooit in een weekblad dat Nederlandsche Gedachten en in een dagblad dat De Nederlander heette.

Vanaf januari 1968 tot oktober 2010 stond er Nederlands Dagblad over de volle breedte van de voorpagina. Jongeling en zijn opvolgers hebben die naam tot een bekende en betrouwbare, degelijke en gerespecteerde nieuwstitel ontwikkeld. Een naam ook die vanuit marketing bezien een sterk merk is: wie een nieuw Nederlands dagblad op de markt zou willen brengen, kan geen adequatere en meer voor de hand liggende titel bedenken.

De naamswijziging per 31 december 1967 viel samen met een gedaantewisseling: de krant werd een slag groter, en werd voortaan op een snelle rotatiepers gedrukt. Bijna 43 jaar later werd dat formaat (broadsheet) ingeruild voor het berliner­formaat, en bij die gelegenheid werd ook de kop verkleind. Vanaf 30 oktober 2010 stonden slechts de letters ND groot gedrukt boven de vernieuwde, compactere krant; alleen in een veel kleiner lettertype stond de volledige naam daarnaast.

Onder lezers, kenners en liefhebbers van de krant werd deze al decennialang op familiaire toon ‘ND’ genoemd. ‘Mag ik na jou het ND’, is de rituele ontbijttafelspreuk in talloze huishoudens. Maar juist buiten de kring van intimi is de krant – gelukkig! – nog altijd onder z’n volledige naam bekend. In de kranten­overzichten van andere media worden we – terecht! – voluit het Nederlands Dagblad genoemd.

Als domeinnaam op internet bijvoorbeeld is nd.nl bijzonder gebruiksvriendelijk. Ook als verwijzing (hashtag) op social media en als beeldmerk voor apps en dergelijke, is en blijft het gebruik van onze initialen een uitkomst. Dat was een steekhoudende reden voor de wijziging in 2010, en daarom blijven we de afkorting ND in digitale toepassingen gebruiken.

Redactie christelijknieuws / ND
© Tobias Huizing voor christelijknieuws.nl
09-06-2014
Media
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies