Crisis in Zuid-Sudan: Hongersnood op de loer

Op 15 december 2013 begonnen de gevechten in Juba. Gewapende milities vermoorden burgers, verwoesten steden en branden dorpen af. Er zijn naar schatting 1,3 miljoen mensen dakloos geraakt. Op de vlucht zonder iets mee te nemen en op zoek naar een schuilplek waar ze veiligheid kunnen vinden: VN-bases, moerassen, kampen, scholen of kerken. Steeds meer mensen raken dakloos.

Ontsnapt aan het geweld komen de vluchtelingen voor nieuwe problemen te staan. In Juba is een uitbraak van cholera aan de gang. Door de regens en overstromingen worden complete regio’s ontoegankelijk. De gezondheid van dakloze gezinnen komt daardoor in gevaar.

Voedseltekort

Bovenop dit alles is één van de grootste bedreigingen het ernstige voedseltekort in Zuid-Sudan. “Er is niet geplant of geoogst. De markten zijn weggevaagd en voedselaanvoer is onmogelijk geworden door de onveiligheid en de modderige wegen. Er was al weinig te eten voordat de gevechten begonnen, maar nu is er bijna niets meer. We zien mensen bladeren van de bomen eten en waterlelies uit de moerassen halen,” aldus Wendy van Amerongen, Communications Officer bij Medair. “De ondervoeding neemt zeer snel toe.”

VN waarschuwt

Een hongersnood ligt op de loer. De VN waarschuwt dat tegen het eind van 2014 vier miljoen mensen op het randje van de hongerdood zullen zijn. Nu al dreigen 50.000 kinderen te sterven vanwege de honger. Toby Lanzer, de hoogste VN-medewerker in Zuid-Sudan, vreest dat het land een hongersnood te wachten staat, de zwaarste sinds de hongersnood in Ethiopië in de jaren ’80. “Als dat crisisniveau bereikt wordt, staat Zuid-Sudan ineens in het middelpunt van de belangstelling en vraagt iedereen zich af waarom er niet meer gedaan is om de situatie te voorkomen,” zegt Jim Ingram, directeur van Medair. “We hebben nu nog de kans om dat te doen. We moeten de wereld laten weten wat er gebeurt om hulp een kans geven.”

Voedselsupplementen

Het is gebleken dat ondervoede kinderen weer gezond kunnen worden door energierijke voedselsupplementen en een passende behandeling. “Omdat Zuid-Sudan weer in een crisis verwikkeld is, vraagt men zich misschien af of het land de investering wel waard is,” aldus Ingram. “Maar hier staan wij voor: de missie van Medair is helder, namelijk menselijk lijden verzachten. Kinderen zullen sterven van de honger als wij niets doen. Ze zullen herstellen als we te hulp schieten. Wat kan ik nog meer zeggen?”

Medair

In Zuid-Sudan is Medair één van de meest actieve en langst aanwezige hulporganisaties. Door heel het land zijn teams bezig om het lijden te verminderen. Dit is wat Medair ter plaatse doet:

In een vluchtelingenkamp met 40.000 mensen in Maban County is de ondervoeding sinds februari verdrievoudigd. Meer dan 30.000 mensen zijn gevlucht naar het moerasgebied in Panyijar County, waardoor het aantal inwoners daar verdubbeld is. Ze proberen te overleven door bladeren en waterlelies te eten. Het voedingsteam van Medair ziet dat kinderen snel herstellen nadat ze voedsel en behandeling krijgen.

Cholera

In de hoofdstad Juba is sprake van een uitbraak van cholera. Medair vaccineert tegen cholera, biedt ondersteuning in het cholerabehandelcentrum, helpt bij volksgezondheidcampagnes en ondersteunt bij handenwasstations in verschillende delen van de stad.

In Malakal, één van de meest verwoeste steden, helpt Medair bij de behandeling van gewonden en zorgt voor veilig drinkwater en latrines voor de bevolking die hevig lijdt onder de gevechten en vernielingen.

In de plaats Bentiu in Unity State zijn meer dan 20.000 mensen gevlucht naar een VN-basis die gemaakt is voor slechts een kleine groep medewerkers. In de overvolle basis is een enorme behoefte aan water en sanitatie. Medair werkt 24 uur per dag door om de ontheemden te helpen.

Mondjesmaat hulp

Door het geweld moest Medair zijn medewerkers enkele keren terugtrekken uit Renk County. Zodra het weer veilig genoeg was, zijn de medewerkers teruggekeerd. Naar schatting zijn 13.200 mensen die naar hun land willen terugkeren boven Renk gestrand. Ze krijgen slechts mondjesmaat hulp. Medair biedt gezondheidszorg, voeding, veilig water, sanitatie en hygiëne.

Janneke de Kruijf
© Tobias Huizing voor christelijknieuws.nl
12-06-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies