Evangelische Omroep ziet ledenaantal met 75000 groeien

‘Bijna niemand durfde het te hopen, en toch is het gebeurd: ten opzichte van de vorige ledentelling (2009) is de EO de afgelopen jaren gegroeid tot 440.000 leden’ zegt EO-directeur Arjan Lock vandaag in programmablad Visie.

De officiële resultaten van de ledentelling worden eind juni bekendgemaakt, maar dit onverwacht positieve resultaat is bijzonder. We leven in een tijd van secularisatie en ontkerkelijking – die uiteraard ook z’n weerslag heeft op de EO en ook de economische omstandigheden zijn niet optimaal. Daarom is er extra dankbaarheid bij de EO voor deze enorme groei in het ledenaantal.

Bij de laatste telling in 2009 had de EO 439.000 leden. 1 april 2014 was de peildatum voor de ledentelling van de publieke omroepen. Eén keer in de vijf jaar moeten de omroepen aantonen hoe groot de groep is die zij vertegenwoordigen. Op basis hiervan krijgen zij zendtijd toegewezen. De EO had in 1994 nog ongeveer 499.000 leden.

Lock ziet de leden van de EO nadrukkelijk als vrienden met wie de omroep graag een warme relatie wil onderhouden. “Dat doen we vanuit een hartelijke verbondenheid die we vinden in ons verlangen om samen pal voor het Evangelie te staan in onze samenleving. Het allerbelangrijkste verhaal ooit, over Jezus Christus en Zijn Koninkrijk willen we op allerlei plekken doorvertellen. Dat lukt de EO niet zonder gebed en financiëke steun van die ruim 440.000 christenen die zich uit overtuiging achter de missie scharen.

Het is een uitdaging om het Evangelie zó te vertellen dat het mensen die weinig affiniteit hebben met kerk en geloof raakt, volgens Lock: “Ik vind dat wij aan het front staan. Als je in deze tijd het Evangelie wil vertellen in een taal die mensen verstaan, dan moet je risico’s nemen. Daarin ga je soms over het randje. Iedereen kent het voorbeeld van de Jezus-quiz. Dat is niet goed geweest. Daarmee hebben we mensen op hun ziel getrapt”.

Tegelijkertijd gaf hij aan dat de EO risico’s zal blijven nemen, omdat de omroep de missie serieus neemt: “Ik kan je zo een programmaschema voorleggen, waarmee we geen enkel risico nemen. Maar om bepaalde groepen te bereiken, moeten we risico’s nemen. (…) Het vraagt heel veel creativiteit en gebed, maar het is mogelijk om mensen te laten zien dat we een geweldige boodschap hebben”.

Redactie christelijknieuws
© Tobias Huizing voor christelijknieuws.nl
12-06-2014
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies