Hugo: na Schotland, nu fietsen naar Denemarken

Op zaterdag 5 juli start The Ride on Education: een achtdaagse sponsor-fietstocht van Beilen naar Denemarken. In totaal doen zo’n 25 fietsers mee, waarvan er 9 enthousiastelingen meetrappen voor het opknappen van scholen in Nigeria, een project van De Verre Naasten. Graag stellen we de DVN-fietsers voor. Vandaag: Hugo Waalewijn uit Beilen, fietser van het eerste uur!

“Fietsen doe ik graag, ook in het buitenland. Ergens in 2012 kwam ik hier in Beilen een dorpsgenoot op het spoor met eenzelfde fiets-hobby: René. Hij is tevens bestuurslid van een scholenbouwstichting in Zimbabwe. En met nog een derde dorpsgenoot – Klaas – staken we vorig jaar de koppen bij elkaar en richtten we samen de stichting The Ride on Education op. En zo organiseerden we vorig jaar een geweldig mooie sponsor-fietstocht van 750 km naar Schotland. Zo’n 25 deelnemers deden er mee. Ook financieel gaf dat een mooie oogst: ruim 20.000 euro voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Ikzelf was in 2013 slechts de enige DVN-fietser, dus was de oogst voor De Verre Naasten ‘maar’ 1.500 euro. Toen ook al bestemd voor het opknappen van schoolgebouwen in Nigeria. Dit jaar zijn er weer vier andere scholen aan de beurt.”

“Belangrijk voor zo’n lange fietstocht: zorg dat je lekker in je vel zit! Want – zo is mijn ervaring – als je kunt fietsen, dan haal je het echt wel. De eerste dag ben je vast wat stijf en stram, maar dat wordt algauw minder. Want weet je, fietsen is echt mooi werk! Mooie routes fietsen, een einddoel hebben, en dan vooral onderweg veel om je heen kijken. Het genoegen zit ‘m in de dagelijkse ontdekking!”

“Ik kijk echt weer uit naar de onderlinge sfeer bij zo’n fietstocht. Bij de start ken je de meeste mensen nog niet, maar dat is zó over. Onderweg heb ik goede gesprekken gehad, vooral met mensen die een heel andere kijk op God en geloof hebben. Inspirerend.”

“Of ik wel ’s wat bijzonders meemaak op de fiets? Nou, na een hele dag fietsen in Engeland, in de stróóóómende regen – zelfs zó erg, dat op een gegeven moment álles, ja echt alles, ook m’n tassen met reservekleding – kletsnat was, kom ik langs een mini-stationnetje in the middle of nowhere. Daar stopt 2x per dag een trein… Ik kijk op het bordje: over 10 minuten een trein. Prijs de Heer! Niet voor de regen, wel voor de trein, waar ik dus druipend een plaatsje bemachtigde, inclusief fiets.”

Foto’s: The Ride on Education 2013, van Beilen naar Schotland

De Verre Naasten
De Verre Naasten
16-06-2014
Hulpverlening
https://www.deverrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies