Honger en gevaar bedreigen christenen in Centraal Afrikaans Republiek

Naar schatting hebben 1,3 miljoen inwoners van de Centraal Afrikaans Republiek (CAR) direct humanitaire hulp nodig en is 1 op de 5 gezinnen ontheemd. Sinds maart vorig jaar verkrachten, moorden en plunderen Séléka-rebellen (islamitische milities) de merendeels christelijke bevolking.

De zogenaamde “zelfverdedigingsmilities”, de Anti-Balak, die sinds begin dit jaar zijn ontstaan, zijn meer uit op wraak dan op herstel van de orde in het land. Bij zowel christenen als moslims lijden onschuldigen en kwetsbaren onder de cyclus van wraak en wederwraak.

De verhalen van de bevolking in CAR zijn schrijnend en de mensen hebben dringen water, voedsel en onderdak nodig. Voor €50 voorziet u via EO-Metterdaad een ontheemd gezin gedurende één maand van voedsel en schoon drinkwater. De pakketten bestaan uit rijst, bonen, olie, suiker, zout en conserven.

De Centraal Afrikaanse Republiek ligt zoals de naam al aangeeft centraal in Afrika. Buurlanden zijn onder andere Sudan, Congo en Kameroen. Het land heeft een historie van conflicten en politieke instabiliteit. CAR heeft een aantal belangrijke natuurlijke hulpbronnen zoals goud, uranium en diamanten. Verschillende bevolkingsgroepen strijden om politieke macht en deze natuurlijke hulpbronnen.

Tienduizenden huizen zijn in brand gestoken en veel inwoners durven niet terug naar hun landbouwgrond. Honger dreigt. Naar schatting één op de vijf Centraal-Afrikanen is van huis en haard verjaagd voor het geweld. Sommigen bivakkeren ‘s nachts in de betrekkelijke veiligheid van een kerk om overdag weer terug te keren naar hun huizen om de landbouwgrond te bewerken. Anderen wagen zich niet langer buiten de kampen, uit angst voor meer bloedvergieten.

Bij het vliegveld van de hoofdstad Bangui bivakkeren inmiddels meer dan 100.000 mensen. Bij kerken wonen vaak duizenden mensen. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Er is amper voldoende voedsel om alle monden te voeden en mensen staan in de rij voor een kleine portie. Ook is hygiëne een groot probleem. Bovendien leven veel vluchtelingen nog steeds met de angst voor nieuw geweld en het onverwerkte trauma van verkrachting of het verlies van een geliefde.

EO Metterdaad helpt hulporganisaties die noodhulp en trauma-zorg bieden aan de vele vluchtelingen en vrouwen die zijn verkracht.

EO Metterdaad
EO Metterdaad
25-06-2014
Hulpverlening
https://www.eo-acties.nl/car/direct-doneren

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies