Woord en Daad in actie tegen ebola-epidemie West Afrika

De ebola-epidemie in West Afrika is met meer dan vijfhonderd dodelijke slachtoffers inmiddels de ergste ooit. In Sierra Leone verspreidt de ziekte zich het snelst. Daarom steunt Woord en Daad een noodhulpproject van partnerorganisatie EFSL in dat land.

Het ebolavirus brak in februari uit in Guinee en verspreidde zich snel naar het naburige Liberia en Sierra Leone. En het virus woekert voort. Er is geen vaccin of behandeling bekend. Rina Molenaar, manager Communicatie en Fondsenwerving van Woord en Daad: “Omdat de ziekte nauwelijks is te genezen, richten we ons nu vooral op preventie. Onbekendheid met de ziekte en de verschijnselen maakt mensen extra vatbaar voor het verwoestende virus.”

Voorlichting

De partner van Woord en Daad, EFSL, wil via een omvangrijk voorlichtingsprogramma mensen bereiken met medische informatie over het voorkomen en herkennen van de ziekte. Rina Molenaar: “Veel mensen zijn bang, allerlei geruchten doen de ronde en mensen raadplegen vaak als eerste lokale genezers, die de ziekte niet kennen.”

EFSL zal in de districten Bonthe en Pujehun voorlichting geven via bijeenkomsten in scholen en kerken (aan 35.000 mensen), via de radio (332.500), mobiele telefoon (122.500), luidsprekers en posters (210.000). Veel mensen zullen de boodschap op die manier meerdere malen horen.

Wat is ebola?

Ebola is een virus dat het immuunsysteem verlamt. Na de eerste symptomen – koorts, keelpijn, zware hoofdpijn – verergert de ziekte snel. In het tweede stadium gaan mensen overgeven, krijgen ze diarree en is er een verminderd functioneren van de lever en de nieren. In het derde stadium kampen slachtoffers met (ernstig) bloedverlies, in braaksel, ontlasting, neus of tandvlees.

Ebola wordt verspreid via lichaamsvocht van slachtoffers, zoals bloed, braak, ontlasting of het gebruik van niet-steriele naalden. Daarom lopen mensen die ebola-patiënten verzorgen, extra risico. Omdat er geen medicatie en vaccinaties zijn, is de overlevingskans slechts afhankelijk van de persoonlijke gesteldheid van de patiënten. Een aantal tussen de 50 en 75 procent overleeft de ziekte niet. Sinds de ziekte in 1976 voor het eerst geregistreerd werd, brak de ziekte enkele keren op kleine schaal uit. De huidige epidemie is de grootste ooit.

Giften

In totaal heeft Woord en Daad 30.000 euro nodig voor de ondersteuning van het voorlichtingsprogramma in Sierra Leone. Giften zijn welkom op gironummer 733. Over dit project heeft afstemming plaatsgevonden met de hulporganisaties Dorcas, Red een Kind, Tear en Zoa, die samen met Woord en Daad het christelijk noodhulpcluster vormen.

Woord en Daad
Woord en Daad wil vanuit christelijk perspectief armoede bestrijden in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Via partnerorganisaties streven we ernaar armen een menswaardig bestaan te bieden. Hierbij doen we appel op ieders verantwoordelijkheid, zowel hier als daar.

Mariska Dijkstra
Woord en Daad
10-07-2014
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies