Gevangenisstraf voor jonge christen in Kazachstan

In de stad Petropavl in het noorden van Kazachstan werd op 8 juli j.l. de jonge broeder Ramil Nisamow (22) voor vijf dagen gevangen gezet. In februari van dit jaar werd hem een boete van € 400,= opgelegd wegens deelname aan een illegale, religieuze bijeenkomst.

De gevangenisstraf werd hem opgelegd omdat hij weigert de boete te betalen. Nisamow zegt: “Met het betalen van deze boete erken ik dat ik schuldig ben aan een overtreding. Maar ik acht mij niet schuldig. Ik gehoorzaam God, dat kan toch niet strafbaar zijn?”

In het vonnis staat aangegeven dat de Rechtbank hoopt en verwacht dat er van de maatregel een waarschuwende werking zal uitgaan. “De Rechtbank heeft met de strafbepaling op het oog het verbeteren van het gedrag van de wetsovertreders alsmede het waarschuwen voor nieuwe gevallen van wetsovertreding zowel van de kant van de beklaagde alsook van eventuele andere individuen.”

Christenen in Kazachstan ervaren in toenemende mate tegenwerking van de kant van de overheid. In totaal zijn er al 105 rechtszaken tegen gelovigen gevoerd. Alleen al in 2013 werd er voor een totaalbedrag van € 60.000.= aan boetes opgelegd. Bij het niet betalen van deze boetes worden bezittingen in beslag genomen en/of mogen zij het land niet verlaten. Tot nu toe werden alleen voorgangers van gemeenten af en toe voor korte tijd vastgezet. Nu wordt deze maatregel ook toegepast op een gewoon gemeentelid.

Friedensstimme is bezorgd over de ontwikkelingen, met name ook omdat de Rechtbank lijkt te suggereren dat dit de nieuwe praktijk gaat worden. Friedensstimme roept op tot gebed voor Gods hulp en bijstand voor de christenen in Kazachstan.

G.J. Noorman

15-07-2014
Buitenland
https://www.friedensstimme.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies