Woensdag 23 juli dag van nationale rouw

Minister-president Rutte heeft woensdag 23 juli 2014 tot dag van nationale rouw verklaard. Op deze dag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven.

Dat zal gebeuren in aanwezigheid van nabestaanden. Daarnaast zullen aanwezig zijn Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, minister-president Rutte en vice-minister-president Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Minuut stilte

Rond 15:55 uur zullen verschillende kerkklokken in het land vijf minuten lang geluid worden. Ongeveer om 16:00 uur landen de vliegtuigen met de slachtoffers in Eindhoven, daarna volgt een trompetsignaal en een minuut stilte. Het is dus niet exact bekend wanneer de minuut stilte gehouden wordt.

Vlaginstructie

In verband met deze dag van nationale rouw heeft minister-president Rutte een bijzondere vlaginstructie uitgegeven om morgen van alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland wordt verzocht dienovereenkomstig te handelen. Verder kunnen op verschillende momenten van deze dag klokken worden geluid. Dit laatste geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. Deze aankomst is voorzien om 16.00 uur.

MH17

Op 17 juli is vlucht MH17 (Malaysia Airlines) neergestort in Oekraïne op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 193 Nederlanders.

Oorzaak vliegramp

Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze oorzaak van de vliegramp is geweest. Het lijkt er op dat MH17 is neergeschoten.

Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding gekregen over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). De aandacht richt zich nu verder op het vinden van de achtergebleven slachtoffers en persoonlijke bezittingen. Nederlandse experts gaan verder aan de slag in het veld.

Het Nederlandse OM is een oriënterend onderzoek gestart naar het neerstorten van vlucht MH17. Er is een officier van justitie van de afdeling internationale misdrijven in Kiev voor gesprekken met de autoriteiten.

Condoleance register nabestaanden vliegramp MH17

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een condoleanceregister geopend voor de nabestaanden van vlucht MH17 in de ontvangsthal. Belangstellenden kunnen op werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur het condoleanceregister tekenen. Ook is er gelegenheid om bloemen te leggen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is gevestigd aan Turfmarkt 147 in Den Haag.

U kunt een persoonlijke boodschap achterlaten op www.condoleance.nl.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
22-07-2014
Samenleving
https://www.rijksoverheid.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies