Eerste lichamen slachtoffers vliegramp aangekomen in Eindhoven

Op Vliegbasis Eindhoven zijn zojuist 40 kisten met stoffelijke overschotten van rampvlucht MH17 aangekomen. Een Australische Boeing C-17 Globemaster en een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht transporteerden de lichamen vanuit het Oekraïense Charkov naar Nederland. Morgen en vrijdag arriveren naar verwachting meer slachtoffers.

Eenmaal geland, passeerden beide toestellen het platform, waar familie en vrienden stonden. Nadat de militaire vliegtuigen tot stilstand kwamen, volgden the last post en een minuut stilte. Daarna werd het signaal reveille gespeeld.

Kisten uit vliegtuigen

Militairen van alle krijgsmachtdelen droegen de kisten op de schouders uit de vliegtuigen. De draagploegen zetten ze vervolgens in gereedstaande rouwauto’s. De stoet vertrekt zo, onder begeleiding van een escorte van de Koninklijke Marechaussee, naar Hollandsche Rading bij Hilversum. Daar worden op de Korporaal van Oudheusden kazerne de komende tijd de stoffelijke resten geïdentificeerd. Inmiddels plaatsten vele medelevende Nederlanders al bloemen bij de kazernepoort.

Aanwezigen

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, en leden van het kabinet onder wie premier Mark Rutte en defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert waren op Eindhoven aanwezig om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden. Ook leden van de Eerste en Tweede kamer woonden de ceremonie bij.

De komende dagen wordt voor alle binnenkomende vluchten hetzelfde ceremonieel gehanteerd, in aanwezigheid van minimaal één vertegenwoordiger van het kabinet. Alle lichamen worden in rouwwagens en onder politiebegeleiding vervoerd van Eindhoven naar Hilversum. Nabestaanden kunnen hierbij aanwezig zijn als zij daar behoefte aan hebben. In de Korporaal Van Oudheusden Kazerne in Hilversum zal het Landelijk Team Forensische Opsporing de lichamen identificeren.

Nationale rouw

Minister-president Rutte heeft woensdag 23 juli 2014 tot dag van nationale rouw verklaard. De aankomst van de vliegtuigen is gemarkeerd door een trompetsignaal, gevolgd door een minuut stilte. Iedereen kon zich hierbij aansluiten. De dag van nationale rouw is een initiatief van de overheid. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen hierbij aansluiten of er op eigen wijze invulling aan geven.

Brussel

Tijdens een bijeenkomst vandaag in Brussel van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) is ook over Oekraïne en de ramp met vlucht MH17 gesproken. De aanwezige landen spraken hun deelneming uit met de families en vrienden van de slachtoffers.

Minister Timmermans heeft zijn Aziatische collega’s verteld dat Nederland niet zal rusten voordat alle slachtoffers terug zijn bij hun dierbaren en voordat de verantwoordelijken zijn berecht.

In een gezamenlijke verklaring spraken de ministers hun afschuw uit over de ramp. De landen roepen daarnaast alle betrokken partijen op tot medewerking aan onmiddellijke en respectvolle repatriëring van de slachtoffers, een onbelemmerd internationaal en onafhankelijk onderzoek en berechting van hen die voor deze daad verantwoordelijk zijn.

Tweede aankomst vliegtuigen met slachtoffers MH17

Donderdag 24 juli komen rond 16.00 uur de volgende twee militaire vliegtuigen aan met slachtoffers van de vliegramp. De lichamen van de slachtoffers zullen met hetzelfde ceremonieel worden onthaald in Eindhoven als de lichamen die woensdag zijn aangekomen. Nabestaanden kunnen hierbij aanwezig zijn als zij daar behoefte aan hebben. Er is ook vertegenwoordiging van het kabinet aanwezig. Alle lichamen worden in rouwwagens en onder politiebegeleiding vervoerd van Eindhoven naar Hilversum.

Rijksoverheid
NOS journaal schermafdruk
23-07-2014
Samenleving
https://www.rijksoverheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies