Werken aan een goede infrastructuur in noordoost Congo

In het noordoosten van D.R. Congo liggen de sterk onderontwikkelde districten Haut Uélé en Bas Uélé. De inwoners lijden onder chronische armoede. Door aanhoudende conflicten en onveiligheid in de regio moeten grote groepen mensen vaak van huis wegvluchten.

Het georganiseerde geweld is in de afgelopen jaren iets afgenomen, maar blijft een bedreiging. Mensen leven nog altijd in angst. Langzamerhand beginnen mensen zich weer te settelen, maar ze blijven alert om te kunnen vluchten zodra het geweld weer losbarst.

De gevolgen van conflict en armoede worden op veel manieren zichtbaar. Vervoer is één van de activiteiten die drastisch ingeperkt is. Wegen en bruggen zijn vervallen of zelfs verdwenen. In 2012 konden goederen alleen naar het gebied gebracht worden over een gevaarlijke weg vanuit het oosten of langs een enorme omweg door het zuiden. De moeilijke omstandigheden waaronder vervoer plaatsvindt hebben er ook toe geleid dat de goederen duurder zijn geworden, waardoor de gezinnen het nog moeilijker krijgen.

Transport

De teams van Medair zijn daarom bezig geweest met verbetering van de transportmogelijkheden in de regio, zodat hulporganisaties mensen in nood sneller kunnen bereiken met levensreddende goederen en diensten.

Vorig jaar hebben we 160 km weg gerepareerd tussen Niangara en Dingila. Dankzij deze weg is er een rechtstreekse, relatief veilige verbinding tussen Haut en Bas Uélé. De aanvoerroute is honderden kilometers korter geworden. Hulpkaravanen deden eerst zes weken over de reis, nu duurt het nog maar drie dagen!

Bovendien hebben mensen de kans gekregen om andere goederen dan hulpgoederen te vervoeren, zoals brandstof en bouwmaterialen voor nieuwe scholen en ziekenhuizen. En daarnaast zijn de prijzen van de goederen gedaald.

Veiligheid

“Een project als dit is van doorslaggevend belang voor de veiligheid van de burgerbevolking in deze afgelegen gebieden. Veiligheid bieden is namelijk veel moeilijker als een gebied geïsoleerd blijft. Goede toegang is cruciaal voor noodhulp, je moet de mensen in nood kunnen bereiken. En toegang is noodzakelijk voor ontwikkeling. Een goede infrastructuur is nodig om de economie een zet te kunnen geven,” aldus Maurizio Giuliano van UNOCHA.

Positieve impact af

Het geweld in de regio neemt af en de ontwikkeling neemt toe. De gerepareerde weg zal vrijwel zeker een positieve en blijvende impact hebben. De plaatselijke economie zal er de komende jaren op kunnen voortbouwen, de handel kan floreren en het gebied kan minder geïsoleerd worden. Hopelijk betekent dat een zonniger toekomst voor de inwoners van Bas en Haut Uélé.

Medair
© Medair / Franqois Fleury
24-07-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies