Nasrani: Teken van verbondenheid met Christenen in Irak

Strijders van ISIS markeerden huizen van christenen in Mosul met de Arabische letter N. Die letter staat voor ‘nasrani’, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Christenen in Mosul waren door ISIS voor de keuze gesteld: moslim worden, meer belasting betalen of vluchten met achterlating van al je spullen of de dood. Op social media wordt het teken nu gebruikt om te sympathiseren met de verdreven christenen uit Mosul.

Deze publieke markering van christenen leverde woedende reacties op van christenen en gematigde moslims. Het brandmerk werd ook omgebouwd naar een positief symbool, een soort geuzennaam. Christenen in Irak zeggen: ‘Ik ben er trots op om nasrani te zijn’ of ‘we zijn allemaal christenen’.

Meedoen?

Als je mee wilt doen, kun je via de link onderaan dit artikel op de site van Open Doors het plaatje downloaden en dat vervolgens als profielfoto op Facebook gebruiken.

Christenen vluchten voor ISIS

Na de opmars van de radicaal-islamitische terreurbeweging ISIS, zijn christenen hun leven niet meer zeker. Uit Mosul, in het ISIS-gebied in Irak, zijn vrijwel alle christenen gevlucht naar het Koerdische deel in het noorden. Op 9 juni werd Mosul veroverd door de terreurgroep ISIS. Het gevolg was een massale uittocht. Naar schatting sloeg een half miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van deze extremistische, islamitische groep. Onder hen waren duizenden christelijke families.

Vervolgens stelde ISIS een ultimatum voor christenen in Mosul. De christenen kregen 3 opties: bekeer je tot de Islam; betaal Islamitische belasting (voor de meesten een onbetaalbaar bedrag) of sterf door het zwaard.

Zaterdag 19 juli liep het ultimatum af. Massaal vluchtten de overgebleven christenen naar het Koerdische noorden van het land. Veel christenen zijn gevlucht met alles wat ze konden dragen. Zelfs dat moesten ze later bij checkpoints inleveren. Alles wat ze nog hebben, zijn de kleren waarin ze zijn gevlucht.

Een van de lokale medewerkers van Open Doors zegt: “Mensen arriveren na vele uren lopen, zonder eten of drinken, met alleen hun overgebleven bezittingen in een plastic zak. Het enige wat we kunnen doen, is hulp bieden. Wat kan je anders?”

Wat is ISIS?

ISIS staat voor Islamistische Staat in Irak en Syrië. Deze terreurorganisatie streeft naar een islamitisch staat waarin de Sharia, de islamitische wet, geldt. Inmiddels heeft ISIS een grensoverschrijdend kalifaat, een eigen rijk, uitgeroepen dat bestaat uit delen van Irak en Syrië.

Wat kunt u doen?

Bidden voor de Iraakse christenen is het belangrijkste wat u kunt doen. Daarnaast is er geld nodig voor noodhulp aan ruim 2.000 families. Bezoek de site van Open Doors voor meer informatie.

Open Doors / diverse media

28-07-2014
Kerk
https://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/noodhulp-irak/nun/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies