Traumaverwerking voor Filipijnse kinderen

Vier medewerkers van Operatie Mobilisatie-Filipijnen ontvingen in mei een training in traumaverwerking voor individuen, met name voor kinderen. Dit heeft geresulteerd in het opzetten van Operation Safe kampen.

“Deze training was nodig om hulp te kunnen bieden na de serie rampen die de Filipijnen het afgelopen jaar ernstig hebben getroffen en mensen – vooral kinderen – op verschillende gebieden hebben getraumatiseerd”, vertelt Xenia Bodero van OM-Filipijnen.

Overtuigd van de voordelen van deze training heeft OM zogenaamde Operation Safe kampen opgezet in diverse plaatsen. In Noord-Cebu en Tacloban waar de tyfoon Haian zware schade heeft aangericht en in diverse plaatsen in Cebu City en Bohol die getroffen zijn door de aardbeving. En straatkinderen van de Lorega Cemetry in Cebu City ontvingen hulp nadat hun gemeenschap was vernietigd door een brand in maart waardoor 7.000 mensen dakloos werden.

Emotioneel herstel

“Deze kampen zijn vooral gericht op kinderen van 7 jaar en ouder,” aldus Xenia. “Er vindt emotioneel herstel plaats door stress-debriefing door dansen, zingen, werkstukken, creatieve snacks, grappige Bijbelvertellingen, avontuurlijke verhalen en tijd met elkaar. Deze kinderen konden zo hun ervaringen en emoties ventileren.”

Filipijnse jongenEen van de kinderen in Noord-Cebu die een Operation Safe kamp had bijgewoond was heel stil tijdens de eerste dagen. Hij had zijn huis weggevaagd zien worden door de tyfoon. “Gedurende de week begon hij langzamerhand contact te maken met de andere kinderen en genoot hij van de activiteiten, vooral van het zingen en dansen,” viel Xenia op. “Tegen het einde van het kamp was hij ontzettend levendig en actief.”

Leren van mensen in nood

Een medewerker van de Operation Safe kampen vertelde zelf ook veel geleerd te hebben. “Ik ontmoette mensen die zo vriendelijk waren. Ondanks de grote verliezen en beproevingen die ze tijdens de tyfoon hebben moeten doorstaan, geloofden ze in God. Hun glimlachen, zelfs in de pijn, waren heel bemoedigend.” Medewerkers zagen verwonderd hoe de tragedies mensen dichter tot God hadden gebracht, vooral in de plaatsen waar Operation Safe had plaatsgevonden. “We voelen ons zeer gezegend, ondanks de nood!”

Steun OM-Filipijnen in hun hulpverlening

Eind 2013 kwam de tyfoon Haiyan aan land op de Filipijnen. Het was één van de zwaarste stormen uit de geschiedenis. OM-Filipijnen heeft direct noodhulp kunnen verlenen en heeft nu een belangrijke rol in het coördineren van de structurele hulp. Geef aan de wederopbouw van huizen, kindertehuizen en kerken, voor de Operation Safe kinderkampen, maar ook voor medicijnen, water en voedsel.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
31-07-2014
Hulpverlening
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies