Zuid-Sudan: Nog steeds dreigen miljoenen te sterven

De huidige voedselcrisis in Zuid-Sudan is zeer ernstig. Miljoenen mensenlevens worden bedreigd. Door het conflict dat december 2013 is begonnen, moesten meer dan één miljoen mensen vluchten. Daardoor zijn er geen gewassen geplant, is er vee verloren gegaan en zijn veel handelaren op de vlucht geslagen. De VN schat dat er deze zomer voor vier miljoen mensen een ernstig voedseltekort dreigt.

Ontheemde gemeenschappen zitten zonder het voedsel dat zij nodig hebben om te overleven en zijn bijna volledig afhankelijk van noodrantsoenen. Sommige gemeenschappen zijn meerdere keren gevlucht op zoek naar veiligheid. Humanitaire hulpteams kunnen bepaalde gemeenschappen maar moeilijk bereiken vanwege onveiligheid, slechte infrastructuur en hevige regenval.

Noodhulpteams

In sommige regio’s is de mate van ondervoeding inmiddels zeer ernstig. In Panyijar County heeft Medair 6.500 kinderen onderzocht en bijna de helft van hen was ondervoed – een ongelooflijk hoog aantal. Als reactie hierop behandelen onze noodhulpteams in allerijl ondervoede kinderen in het behandelcentrum in de plaats Ganyliel in Panyijar County.

Uitbreiding hulp

Verder voorzien onze hulpteams in de county’s Renk en Maban in noodvoeding en basale gezondheidszorg voor ontheemde, ondervoede kinderen en moeders. Medair is van plan om de noodhulpvoorziening uit te breiden in moeilijk bereikbare gebieden binnen Unity, Jongeli of de Upper Nile staten, waar ook in zeer ernstige mate sprake is van ondervoeding.

Verergering

‘We behandelen veel meer ernstig ondervoede en verzwakte kinderen dan we in eerste instantie hadden verwacht’, vertelt Heather Dunlop, gezondheidsadviseur in Zuid-Sudan. ‘Het aanhoudende conflict en de ontheemding verergeren de situatie van vrouwen en kinderen in Zuid-Sudan die al in hoge mate kwetsbaar zijn.’

Levensreddend

Samen met andere organisaties en partners coördineert Medair het voedselprogramma om de hulp uit te breiden. We hebben echter structurele steun nodig om nog meer kwetsbare vrouwen en kinderen te bereiken die door dit conflict geraakt worden.

Doneer vandaag voor levensreddende voedingssupplementen aan de kinderen en moeders die er het ergst aan toe zijn. €90 biedt een behandeling van 5 weken om een kinderleven te redden. Doneren kan op de site van Medair via onderstaande link.

Medair
© MAF / Luanne Cadd
31-07-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies