Open Doors: meer werkzaamheden in Noord-Irak noodzakelijk

Open Doors schaalt haar werkzaamheden in het noorden van Irak op. De Ermelose organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, doet dit om de vele Irakezen van noodhulp te voorzien die door het geweld van ISIS vluchtten uit steden als Mosul en Bagdad.

De exodus van christenen uit Mosul – afgedwongen door ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant/Syrië) – veroorzaakte een wereldwijde golf van verontwaardiging. Tweeduizend jaar aanwezigheid van christenen in de stad kwam hiermee ten einde. Vele Irakezen vluchtten naar de Koerdische regio in het noorden van Irak. Open Doors voert hier al jarenlang verschillende projecten uit om christenen te steunen en breidt dit werk nu uit met onder meer noodhulp voor vluchtelingen.

Kleding en voedsel voor vluchtelingen

“Het is verschrikkelijk wat er op dit moment gebeurt in Irak. Het is onvoorstelbaar hoe extremisten van ISIS daar tekeer gaan. De bloeiende christelijke gemeenschap van Irak is de laatste tientallen jaren enorm afgenomen, en het geweld van de laatste maanden decimeert het aantal christenen in het land”, zegt Open Doors-directeur Tjalling Schotanus. Open Doors biedt de vluchtelingen in het noorden van Irak onder meer kleding en voedsel, medische hulp en traumazorg. Het project dat Open Doors is gestart biedt maandelijks hulp aan 2.000 gezinnen. Open Doors werkt met lokale partners in het noorden van Irak om vluchtelingen van hulp te voorzien.

Nasrani-teken

Als blijk van verbondenheid met Iraakse christenen voert Open Doors nu ook actie met het zogenaamde nasrani-teken. Strijders van ISIS markeerden in Mosul huizen van christenen met de Arabische letter n. Die staat voor nasrani, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen, volgelingen van Jezus uit Nazaret. Al snel kreeg het teken een positieve lading. Gematigde moslims en christenen droegen het bij demonstraties, plaatsen het op sociale media. Ook christenen in het Westen lieten zo hun verbondenheid met Iraakse christenen zien. Een christen uit Irak zegt hierover: “We zijn er trots op dat wij christenen zijn. Irakezen voelen dat er eenheid in het geloof is onder christenen die wereldwijd naast hen staan. In deze situatie, op dit moment.”

300.000 christenen in het land

Open Doors-directeur Schotanus roept christenen in Nederland op dit teken als symbool van verbondenheid te gebruiken. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen het nasrani-teken gebruiken op social media om te laten zien dat er groot onrecht geschiedt tegen christenen in Irak en dat hen dat niet koud laat. We geven de moed niet op. Er zijn nog steeds 300.000 christenen in het land. Zij hebben ons gebed, onze steun en onze praktische hulp nodig. Ik ben blij dat we naast onze broeders en zusters uit Mosul kunnen staan, die berooid in de Autonome Koerdische Regio aankomen. Dat we naar hen kunnen luisteren en de hulp geven die zij nodig hebben.”

Actiewebsite over Irak

Open Doors heeft een speciale actiewebsite opgezet met meer informatie over de situatie in Irak, gebedspunten en de mogelijkheid de noodhulpactie te ondersteunen: www.opendoors.nl/irak.

Open Doors
© Henk-Jan Oudenampsen
31-07-2014
Buitenland
https://www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies