Martin Pool voer met Mercy Ships: met eigen handen hulp geven

Het schip van Mercy Ships ligt nog steeds in droogdok en de werkzaamheden liggen op schema. De Africa Mercy is inmiddels schoongespoten en geverfd. Begin volgende week gaat het schip weer te water, om, na een tussenstop in Tenerife om veel bemanning aan boord te nemen, half augustus naar Benin af te reizen.

De plannen voor de tien maanden in Benin zijn inmiddels concreet. Doel is om minstens 2.400 operaties uit te voeren aan boord en minstens 18.000 behandelingen te doen in de tandartskliniek en oogkliniek aan land, die gevestigd worden in bestaande gebouwen die op dit moment gerenoveerd worden. Tevens is het streven om minstens 160 medische professionals uit Benin te trainen.

Martin Pool ging aan boort

Martin Pool is in het dagelijks leven anesthesiemedewerker in het UMC in Groningen. Via een collega, die drie maanden als vrijwilliger op het schip Africa Mercy werkte, maakte Martin kennis met Mercy Ships. “Zijn verhalen en foto’s troffen me diep en het idee met eigen handen hulp te gaan verlenen sprak me erg aan.”

“Ik zat in een donkere periode in mijn leven vanwege een scheiding, mijn beide ouders waren ernstig ziek en kerkelijk raakte ik ‘in verval’. Na het overlijden van mijn moeder in 2012 had ik een sterke behoefte mezelf nuttig te maken. Een missie op de Africa Mercy was het eerste en enige wat me voor ogen kwam. Ik meldde me aan en vorig jaar maart was het zover: ik mocht naar Conakry, Guinee om vier weken te werken in mijn eigen vakgebied.”

Emotioneel

“Een geweldige ervaring! Vakinhoudelijk verschilde het werk in nuances – het is anesthesie die naar westerse maatstaven wordt gegeven, maar daarom zeker niet minder uitdagend en interessant. Maar om de gezondheidsproblemen, waar mensen in Afrika mee worstelen, van dichtbij mee te maken, was een heel emotionele ervaring. En ik ben door mijn werkervaring in Nederland best wel wat gewend!”

Geloofsleven grote rol

“Van huis uit ben ik gereformeerd vrijgemaakt opgevoed, en tot mijn veertigste praktiserend en belijdend lid geweest. Toen mijn moeder overleed, liet ze me op haar sterfbed weten dat ze heel graag wilde dat ik mijn weg naar Jezus terug zou vinden. Ik stond daar toen niet open voor. Mijn persoonlijke relatie met God, hoe klein die nog maar is, en hoe hard die nog voeding nodig heeft om groot te groeien, herken ik in mijn gedachte en overtuiging dat Hij mij naar de Africa Mercy heeft geleid; meer concreet kon mijn moeders gebed niet beantwoord worden! Ik voel me gezegend dat ik in 2015 opnieuw naar de Africa Mercy mag voor een nieuwe missie van vijf weken!”

Zelf meegaan?

Heeft u er wel eens aan gedacht om zelf enige tijd aan boord van de Africa Mercy te gaan werken? Dan is het introductieweekend van Mercy Ships (IMS) iets voor u! In het weekend van 3-5 oktober komen deelnemers uit heel Europa in Nederland bij elkaar. De vragen ‘Wat doet Mercy Ships?’, ‘Hoe bouw ik persoonlijke ondersteuning op?’ en ‘Hoe is het leven aan boord?’ komen onder meer ter sprake. Meer info via de link hieronder.

Mercy Ships
Mercy Ships
06-08-2014
Hulpverlening
https://www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies