Nationaal evenement in Maastricht: viering 200 jaar Koninkrijk

Onder het motto Hello World! vindt zaterdag 30 augustus in Maastricht het vierde nationale evenement van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk plaats. De viering heeft als thema internationale oriëntatie, waarbij onze cultuur, politiek en handel centraal staan.

Op veel plekken in de stad wordt er volop aandacht aan de viering besteed. De staatshoofden van Nederland, België, Luxemburg en Duitsland zijn aanwezig bij een deel van de festiviteiten.

Op de Markt in Maastricht start de viering met de aankomst van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, Zijne Majesteit Koning Filip en Hare Majesteit Koningin Mathilde van België alsook Hunne Koninklijke Hoogheden Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland en zijn partner Daniela Schadt.

De vier staatshoofden worden getrakteerd op Hello World!, een grenzeloos muziek- en kunstmodespektakel. Artiesten uit Maastricht, Limburg, de rest van Nederland en België werken hieraan mee: DJ Kypski & het Matangi Kwartet, Gé Reinders, Hadewych Minis, Mike Boddé, Sedrig Verwoert, Belle Perez, Suzan Seegers, stadsbeiaardier Frank Steijns, Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht, Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden en het United World College of Maastricht.

De NOS doet op Nederland 2 van 14:15 tot 15:30 uur live verslag van het muzikale kunstmodespektakel. Van 19:00 tot 19:25 uur zendt de NOS de hoogtepunten van de dag uit.

BVN zorgt wereldwijd voor de uitzending van het programma op de Markt.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans opent het congres en de Duitse Bondspresident Joachim Gauck is de keynote speaker. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en ook op politiek, cultureel en wetenschappelijk gebied zijn de banden innig. De Duitse Bondspresident gaat onder meer in op de verhoudingen tussen de Europese Unie en haar lidstaten. Na deze toespraken gaan de CEO’s Frans van Houten (Philips), Feike Sijbesma (DSM) en Marlies van Wijhe (Van Wijhe Verf) een half uur in debat met zakenrelaties in het buitenland.

Dat doen zij door live te schakelen via grote schermen. Het debat staat onder leiding van Diana Matroos en Rens de Jong (presentatoren BNR/RTLZ). Het discussiedeel met beeldschermen tijdens het congres wordt mogelijk gemaakt door DSM en Philips. Naast het koninklijk gezelschap en de Bondspresident zijn vertegenwoordigers van politiek en bestuur uitgenodigd, evenals het corps diplomatique en het (georganiseerde) bedrijfsleven. Ook zijn er genodigden uit Maastricht, Limburg en de Euregio.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
07-08-2014
Samenleving
https://www.rijksoverheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies