Kapitein van Logos Hope brengt het Evangelie in Japan

Inmiddels is hij alweer even thuis. Ed Verbeek. Eind juni keerde hij – samen met zijn vrouw – terug na zijn zoveelste vaart als kapitein op de Logos Hope. Met als hoogtepunt het bezoek aan Japan, waar hij een bijzondere band mee heeft opgebouwd.

In 1973 voer Ed voor het eerst op zee, naar Japan. “Het was mijn allereerste ervaring met een heel andere cultuur. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik heb in die tijd een paar woordjes Japans leren spreken.” Bijna tien jaar later, in 1981 stapte Ed voor het eerst aan boord bij OM Ships – op de Logos – in een Japanse haven. Ed: “Ik heb iets met Japan. Het is de eerste plek waar ik kwam buiten de EU, de eerste keer bij OM stapte ik op in Japan en ook nu weer bezochten we Japan.”

Tijden veranderen

Japan is lang gesloten geweest voor het buitenland (tussen 1641 en 1853), op enkele landen – waaronder Nederland – na. “Nederlanders mochten alleen op Dejima komen, omdat ze belooft hadden hun geloof niet uit te dragen”, legt Ed uit. “Tijdens de afgelopen officiële opening in Japan vertelde ik hoe bijzonder het was dat ik als Nederlandse kapitein met de Logos Hope hier aanwezig was, en haalde daarbij de verschillen tussen de situatie van Dejima toen en nu aan.”

Half procent bevolking Japan is christen

Samen met andere opvarenden ging Ed het land in. Hij vertelt: “Slechts een half procent van de bevolking is christen. Een aantal steden hebben geen kerken. We kwamen een kerk tegen met slechts vier mensen; een voorganger, oudste en twee leden, allemaal ouder dan 60.” In eerdere bezoeken aan Japan was er maar weinig belangstelling vanuit de bevolking. Dat was dit keer wel anders. Door de week kwamen er zo’n 3.000 bevoekers per dag, en in het weekend rond de 8.000. Ed: ”De belastingstelling van alle mensen aan boord was dan ook enorm overweldigend. We werden overal uitgenodigd om wat te vertellen over ons werk en er hebben veel mooie gesprekken plaatsgevonden.”

Toekomst

In 2010 is Ed vervroegd met pensioen gegaan. Sindsdien is zijn telefoonnummer goed bekend bij OM Ships. Mochten ze een kapitein nodig hebben aan boord, dan weten ze hem te vinden. Ed: “Als het kan dan gaan we.”

Logos Hope: delen van kennis, hulp en hoop

Heb je interesse om mee te gaan met de Logos Hope, het zendingsschip dat langs de wereldhavens vaart om kennis, hulp en hoop te delen? Of wil je het werk steunen met een gift? Check dan de Logos Hope pagina voor meer informatie en mogelijkheden via de link hieronder.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
12-08-2014
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies