Dorcas start noodhulp in Noord-Irak

In Erbil, Noord-Irak, komt Dorcas in actie voor ontheemde en gevluchte mensen. IS (tot voor kort ISIS) nam afgelopen dagen vier christelijke plaatsen in, ten oosten van Mosul. Massaal sloegen de inwoners op de vlucht richting Erbil, vijftig kilometer oostwaarts. Daar helpt Dorcas ze aan voedsel en matrassen.

De strijd in Irak heeft nu al gezorgd voor 1,2 miljoen ontheemden en vluchtelingen in dit land. Veel van hen bevinden zich in het Koerdische gedeelte van Irak. Ze zoeken onderdak in vluchtelingenkampen, kerken, parken en leegstaande gebouwen. De angst voor IS is groot in de vier genoemde steden (Karakosh, Tal Kayf, Bartella en Karamlesh). Eerder gaf IS christenen in Mosul de keuze: bekering tot de islam, een hoge islamitische belasting of de dood.

Noodhulpverlening in Erbil

Samen met de lokale partner distribueert Dorcas ook water, luiers, maandverband, scheermesjes en ondergoed. ‘Dorcas was eerder actief in Irak en wij werden benaderd omdat ze ons kennen en vertrouwen’, zegt Michel Gendi, directeur Programma’s van Dorcas. Al sinds juni vindt er noodhulp plaats aan ontheemde mensen in de vorm van voedselpakketten, matrassen, dekens en verzorgingsartikelen. Sinds juni kregen vijfhonderd families noodhulp (voor een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe, zie www.dorcas.nl/noodhulp-irak).

Dorcas blijft noodhulp verlenen in augustus en september. Ook onderzoekt zij de mogelijkheid om een grootschaliger hulpprogramma op te starten voor de komende drie tot zes maanden. Daarnaast begint Dorcas met voedselhulp aan Iraakse vluchtelingen in Libanon.

Dorcas: hulp en ontwikkeling

Dorcas is een christelijke organisatie die, geïnspireerd door Mattheüs 25:31-46, wil zorgen voor de armen en verdrukten. Met de hulp van duizenden actieve vrijwilligers en donateurs worden 154 projecten in 17 landen in Oost-Europa en Afrika structureel ondersteund. Ook bij noodsituaties komt Dorcas in actie zoals in Irak, Syrië, op de Filipijnen en in Zuid-Soedan. Dorcas helpt mensen in nood en diepe armoede ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.

Abel Korevaar
© Tobias Huizing voor christelijknieuws.nl
13-08-2014
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies