ChristenUnie wil betere handhaving alcoholleeftijd

Kamerlid Joël Voordewind heeft een debat aangevraagd over de handhaving van de alcoholleeftijd. Dit debat zal 11 september plaatsvinden. De afgelopen tijd verschenen verschillende berichten in de media waaruit blijkt dat er te weinig wordt gehandhaafd door gemeenten. Voordewind: ,,Dit kan zo niet. Als je de alcoholleeftijd verhoogt, moet je ook zorgen dat die grens gehandhaafd wordt. Het gaat om de gezondheid van jongeren.”

Voordewind zal Staatssecretaris van Rijn vragen om de wethouders aan te sporen de wet te handhaven. Hij zal Van Rijn vragen een inventarisatie te maken van alle beleidsplannen en daarbij te beoordelen of er voldoende inzet getoond wordt in deze plannen om de handhaving van de nieuwe leeftijd ter hand te nemen. Ook zal Voordewind vragen om te inventariseren of gemeenten voldoende middelen hebben voor handhaving. Mocht daaruit blijken dat dit niet het geval is, dan zal de ChristenUnie vragen om extra middelen voor het handhaven van de alcoholleeftijd.

Handhaving

In juni was nog maar de helft van de gemeenten al op weg met een plan voor handhaving. Een kleine minderheid zit echter nog in de oriëntatiefase. Gemeenten zijn wettelijk verplicht voor 1 juli 2014 op orde te hebben. Voordewind: ,,Dit is een zorgwekkend signaal. Juist vanaf het begin moet duidelijk zijn dat alcohol niet wordt getolereerd voor jongeren onder de 18 jaar. Nu worden de 16 en 17 jarigen door veel gemeentes nauwelijks tot niet gecontroleerd. Gemeenten moeten juist nu een voorbeeld stellen door te handhaven. Dat gebeurde ook toen we de helmplicht invoerden.”

Per 1 januari 2013 is het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet overgegaan naar de gemeenten. Per 1 januari 2014 is de verkoop van alcohol en het bij zich hebben van alcohol toegestaan vanaf 18 jaar, dankzij een initiatiefwet waar Voordewind de trekker van was. Uit onderzoek van de NOS in januari bleek dat veel gemeenten niet actief handhaven, waardoor veel jongeren onder de 18 alsnog alcohol kunnen kopen of bij zich kunnen hebben. Uiterlijk 1 juli 2014 dienden gemeenteraden het eerste preventie- en handhavingsplan te hebben vastgesteld.

Maurits van Stuijvenberg
© Henk-Jan Oudenampsen
29-08-2014
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies