Al 3 miljoen vluchtelingen in Syrie: Medair brengt kampen in kaart

De noodhulporganisatie Medair gebruikt GIS-technologie(geografisch informatiesysteem) om informele vluchtelingenkampen in kaart te brengen, zodat hulporganisaties de hulp kunnen afstemmen en afleveren.

Het aantal Syrische vluchtelingen is al gestegen tot 3 miljoen. Medair gaat door met het opsporen van vluchtelingen, zodat mensen de noodzakelijke hulp kunnen krijgen.

Medair gebruikt in de Libanese Bekaa-vallei GIS-technologie om informele kampen van groepen vluchtelingen op te sporen en in kaart te brengen. In deze kampen bevinden soms enkele honderden tot wel meer dan 1.000 vluchtelingen. De teams van Medair voeren maandelijks cartografisch onderzoek uit in de Bekaa en krijgen daarnaast gegevens van andere hulporganisaties over kampen elders in het land. Deze gegevens worden dan verstrekt aan de VN-vluchtelingenorganisatie, die ze uploadt naar een Google Earth-applicatie.

Met behulp van deze applicatie kunnen de VN en de hulporganisaties in het gebied de hulp afstemmen en volgen.

“Iedereen wist dat er kampementen zijn waar hulp nodig is, maar niemand wist precies waar deze mensen verblijven. Ook was niet bekend om hoeveel mensen het gaat en welke noden ze hebben. Dat betekende dat duizenden gezinnen na het oversteken van de grens van de kaart verdwenen,” vertelt Reine Hanna, die meewerkt aan het GIS-project van Medair. “Dankzij ons werk kunnen Medair en andere organisaties naar die mensen toegaan om de ergste nood te lenigen. Dat betekent dat de kinderen en hun families die uit Syrië wegvluchten niet langer over het hoofd gezien worden. Ons project maakt hen weer zichtbaar.”

Medair werkt in 183 kampementen in Libanon. We voeren verbeteringen uit aan de afwatering en de sanitaire voorzieningen. We bieden onderdakpakketten en huishoudelijke artikelen aan gezinnen die in tenten leven. Ook ondersteunen onze teams de plaatselijke klinieken.

In Jordanië heeft Medair meer dan 50.000 mensen hulp geboden in de vorm van huurondersteuning, screening op en behandeling van ondervoeding, steun aan plaatselijke klinieken en distributie van huishoudelijke artikelen.

Medair is in 2012 in actie gekomen vanwege de Syrische crisis en heeft meer dan 100.000 mensen levensreddende hulp gegeven.

Medair
Medair
29-08-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies