Koningspaar bij viering tien jaar Protestantse Kerk in Nederland

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn aanwezig bij de viering van het tienjarig bestaan van de Protestantse Kerk in Nederland. Deze viering vindt plaats op 14 september 2014 om 14.30 uur in De Fontein in Nijkerk. De omroepen IKON en EO zenden het live uit op televisie.

Het thema van de kerkdienst is ‘Vieren en verbinden’. Ds. Arjan Plaisier, scriba (secretaris-generaal) van de generale synode (landelijk bestuur) van de Protestantse Kerk: “Verbinden zien wij als ontmoeting met God, elkaar en de samenleving. Iedere plaatselijke kerk behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland herkent zich hierin.” Het thema sluit aan bij het thema van de jaarlijkse startzondag die bijna iedere plaatselijke kerk in september viert. Een zondag waarop de start van het nieuwe kerkelijke seizoen wordt gevierd.

Hervormde gemeente Nijkerk

De Protestantse Kerk in Nederland is te gast bij de hervormde gemeente Nijkerk ‘De Fontein’. Er is bewust voor deze gemeenschap gekozen, omdat hun kerkgebouw nog maar drie jaar oud is. Plaisier: “Zo’n nieuw gebouw straalt toekomst uit. We willen bij de viering van tien jaar Protestantse Kerk niet zozeer terugblikken naar het verleden, maar vooral vooruit kijken.”

Inhoud van de viering

De Bijbelteksten in de viering zijn “Een koord dat uit drie strengen is gevlochten is niet snel stuk te trekken” en “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken” (Prediker 4: 9-12 en Johannes 15: 1-9). Ds. Arjan Plaisier preekt over deze Bijbelteksten. Hij leidt deze viering samen met ds. Pim Verhoef, predikant van de hervormde gemeente Nijkerk en ds. Karin van den Broeke, preses (voorzitter) van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.

Plaisier: “We verwachten dat de viering herkenbaar is voor de 2 miljoen leden van de Protestantse Kerk in Nederland. Bekende muzikanten leveren een bijdrage aan de kerkdienst en er worden filmpjes vertoond die de veelkleurigheid van de Protestantse Kerk in Nederland laten zien.”

Protestantse Kerk in Nederland

De Protestantse Kerk in Nederland is op 1 mei 2004 ontstaan vanuit de vereniging van de Neder-landse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Er zijn 2 miljoen Nederlanders lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij zijn verdeeld over zo’n 1600 plaatselijke kerken. Het is daarmee het grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland. De Koning is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.

PKN Rijksvoorlichtingsdienst
Rijksoverheid
29-08-2014
Samenleving
https://www.pkn.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies