Fiets voor een huis: 300 waterproof huizen voor Bangladesh

Zweetdruppels, gezwoeg en een enkele klapband. Maar ze redden het allemaal: ruim 270 deelnemers beklommen vandaag de 2.645 meter hoge Galibier. Resultaat: 301.856 euro. Ofwel: meer dan 300 ‘waterproof’ huizen voor Bangladesh.

Deelnemers aan de acties ‘Fiets en Loop voor een huis’ van de samenwerkende organisatie Woord en Daad en Wereldfoundation konden fietsend, wandelend of hardlopend de berg bedwingen. SGP-kamerlid en Woord en Daad-ambassadeur Elbert Dijkgraaf liep vandaag met enkele collega’s de Franse berg op. Waarom? ‘Iedereen weet hoe belangrijk een dak boven je hoofd is. Ik vond het een mooie uitdaging om in het reces met een SGP team concreet aan de slag te gaan.’

Alle sportievelingen moesten minstens 1000 euro sponsorgeld meebrengen.Enkelen gingen daar zelfs ruimschoots overheen. Topper was het team van Van Harberen Accountants uit Veenendaal, dat meer dan 47.000 euro binnenhaalde.

Voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt via een microhypotheek één woning voor een gezin in Bangladesh gerealiseerd. In zes jaar betalen de gezinsleden dit bedrag terug. Waardoor met die 1000 euro weer een nieuw huis gebouwd kan worden.

Het gebied waar de woningen komen te staan, wordt regelmatig geteisterd door overstromingen. Daarom krijgen de huizen een stevige betonnen fundering en waterdichte muren. Dat biedt de bewoners veiligheid. En een goede plek om bijvoorbeeld huiswerk te maken. Dat vergroot de kansen van het hele gezin om uit de cirkel van armoede te raken. Het bezit van een huis heeft hiermee een enorme impact op het leven van mensen.

Het was de tweede keer dat Wereldfoundation en Woord en Daad ‘Fiets voor een huis’ en ‘Loop voor een huis’ organiseerden. Rina Molenaar, Manager Communicatie en Fondsen van Woord en Daad, die zelf goed was voor maar liefst vier huizen: ‘Het was een geweldig mooie ervaring om al die deelnemers de berg op te zien gaan voor mensen die deze steun in de rug heel goed kunnen gebruiken. Dit evenement krijgt dan ook zeker een gevolg.’

Wereldfoundation werkt samen met Woord en Daad aan duurzame huisvesting in Bangladesh. Via een gezamenlijk partnernetwerk wordt de verstrekking van microhypotheken en het bouwen van de huizen gerealiseerd. Wereldfoundation is verantwoordelijk voor de begeleiding en logistiek rond de sponsorloop in de Franse Alpen.

Woord en Daad

Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede, vanuit Bijbels perspectief. Zij werkt daarbij samen met partnerorganisaties in Afrika, Azie, Centraal – Amerika, de achterban in Nederland, maatschappelijke instellingen, overheden en bedrijven en andere sectoren.

Wereldfoundation

Wereldfoundation wil mensen in ontwikkelingslanden op duurzame wijze onderdak bieden, als onderdeel van integrale hulp, ten einde de spiraal van armoede te doorbreken. Wereldfoundation stelt geld beschikbaar waarmee mensen een huis kunnen bouwen dat lang mee gaat en weinig onderhoudskosten heeft. Het geld dat mensen ontvan gen noemen we een microhypotheek.

Mariska Dijkstra
Woord en Daad
01-09-2014
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl/fietsvooreenhuis

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies