Symposium: Kerk onderweg naar morgen

Er is veel in onze samenleving wat verandert. Denk bijvoorbeeld aan de afname van het aantal christenen in de samenleving. Of aan de nieuw vorm te geven participatiemaatschappij. Deze veranderingen zijn spannende processen die ook gevolgen hebben voor kerken.

In hoeverre vragen ze om een omkering van ons denken, organiseren en handelen? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor het diaconaat in je eigen buurt, je wijk en je kerkelijke gemeente? Zeker als blijkt dat juist kerkelijk betrokken mensen meer vrijwilligerswerk doen dan anderen.

Maar ook wat betekent dit voor ieder christen? Veranderingen in de samenleving zijn ook merkbaar in onze levensstijl. We kiezen niet meer vanzelfsprekend voor een kerk, maar geloven op onze eigen manier. Andere vormen van kerk-zijn worden onderzocht en discipelschap doet zich als begrip meer en meer gelden. Maar wat betekent dat nu concreet? Vraagt dit werkelijk om een cultuuromslag ? En hoe ga je daar als kerk dan mee om?

Vanuit deze achtergrond organiseren het Praktijkcentrum en het Platform Diaconale Samenwerking het symposium Kerk onderweg naar morgen.

Cors Visser geeft een schets van de veranderingen in de samenleving en de invloed daarvan op kerken.

James Kennedy benadrukt vervolgens de rol van de kerken in het verleden en laat het belang van de kerk als lokale gemeenschap voor vandaag zien.

Sake Stoppels zal laten zien hoe nieuwe geloofsgemeenschappen, waar discipelschap en verbondenheid nadrukkelijk vorm krijgen, vertaald kunnen worden naar bestaande kerken.

Al die veranderingen vragen om een andere opstelling als christen naar de samenleving toe en een bredere insteek van het diaconaat. Daarover zal Roel Kuiper het tenslotte hebben.

In twee workshoprondes zal de vertaalslag naar de praktijk worden gemaakt.

U bent van harte welkom op 10 oktober in de Pnielkerk in Veenendaal.

Kijk op www.kerkonderwegnaarmorgen.nl voor meer informatie over het programma, de workshops en om u aan te melden.

Praktijkcentrum
© Henk-Jan Oudenampsen
03-09-2014
Kerk
https://www.kerkonderwegnaarmorgen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies