Dirk van Genderen: Goede berichten uit het Midden-Oosten

De ontwikkelingen in de wereld gaan snel en blijven onvoorspelbaar. Het zijn niet langer alleen de gelovigen die kennis hebben van de informatie die de Bijbel geeft over de eindtijd, ook ‘de wereld’ voelt aan dat er iets aan de hand is. Luister maar naar de commentaren van ‘deskundigen’. Dit biedt nieuwe kansen om de Evangelie van de Heere Jezus te delen met anderen.

Geschat wordt dat in Noord-Irak 182.000 yazidi’s zijn gevlucht. Ze voelen zich verraden door de Arabische moslims en verwachten nu hun hulp van de Koerden en van de christenen. Een yazidi-leider vertelde aan CBN-News dat in Sinjar honderden moslimburen zich opeens tegen zijn mensen keerden toen de ISIS-strijders in de stad arriveerden.

‘Ze namen onze vrouwen, kinderen en ouderen mee, alles. We kunnen niet meer terug naar onze woonplaats.’

Zeer geraakt door de christenen

Een andere yazidi vertelde dat hij acht dagen had doorgebracht op de Sinjar berg. Kortgeleden kwam hij tot geloof in de Heere Jezus. Voor zijn eigen veiligheid noemen we hem Shamo. Hij was er getuige van dat terroristen 170 yazidi-mannen doodden. Hun vrouwen en dochters namen ze mee om ze te verkopen of te gebruiken als seksslaven.

Shamo wil niets meer te maken hebben met de islam vanwege ISIS en de gruweldaden. Hij vertelt dat hij zeer geraakt is door de christenen die hij heeft leren kennen, vanwege hun vriendelijkheid en vrijgevigheid. Het verschil tussen de islam en het christendom is het verschil tussen hemel en aarde.

Bid voor de yazidi’s

Verschillende organisaties verlenen hulp aan de vluchtelingen, zoals CBN Disaster Relief. ‘We zijn hier om jullie te laten weten dat we jullie niet vergeten zijn, aldus Brian Scott van deze organisatie. We doen deze hulpverlening in de Naam van Jezus Christus.’

Shamo, de tot geloof gekomen yazidi, vraagt Schott om bescherming. ‘Alstublieft, zend ons een internationale bescherming, of haal ons weg uit dit land. We willen niet nog meer vrouwen en kinderen kwijtraken. En alstublieft, bid voor de yazidi’s, dat ze Christus zullen leren kennen, net als ik.’

ISIS in Jeruzalem

Enkele dagen geleden hielden aanhangers van ISIS een demonstratie op de Tempelberg in Jeruzalem. Opnamen werden afgelopen woensdag in Israel uitgezonden via Channel 10 TV. Duizenden mensen waren op de Tempelberg aanwezig. De demonstratie was georganiseerd door de Tahrir partij, die wordt omschreven als de Palestijnse tak van de Islamitische Staat. Verscheidene zwarte ISIS-vlaggen waren zichtbaar. ‘Palestina’ zou het volgende doelwit van ISIS zijn, waarmee Israel wordt bedoeld, maar de naam Israel krijgen ze niet over de lippen, omdat dat erkenning van de Joodse staat zou inhouden.

Ds. Steven Khoury vertrekt uit Oost-Jeruzalem

Vanaf het begin, in 2007, dat de baptistengemeente Calvary Baptist Church in Oost-Jeruzalem zijn deuren opende, werd de gemeente gepest en bedreigd door moslims. Er werd een keer geprobeerd brand te stichten en diverse keren is ingebroken bij ds. Khoury, de voorganger van de gemeente. Hij geeft aan dat dit gebeurt ‘omdat we geloven in de Heere Jezus en Gods liefde willen uitdelen.’ De gemeente, die zo’n 110 leden telt, gaat op zoek naar een veiliger plaats. Ds. Khoury wil met zijn gemeente graag in Jeruzalem blijven. Hij zegt bereid te zijn om zijn leven te geven voor de boodschap van het Evangelie.

Israëlische stad eert Messiaanse voorganger

Daniel Yahav, de voorganger van de Messiasbelijdende gemeente Peniel, in de omgeving van Tiberias, ontving de Ereburger Award in zijn woonplaats Yavne’el. Jahav dankt God voor deze erkenning.

De prijs wordt uitgereikt aan burgers die betrokken zijn bij publieke activiteiten ten behoeve van de stad. Yahav werd geëerd vanwege zijn inzet voor de thuisfrontverdediging tijdens oorlogen en rampen. De woordvoerder van de stad zei tijdens de ceremonie dat Daniel ‘het volk van Israel liefheeft, en ook de God van Israel’.

Yahav is de zoon van een overlevende van de Holocaust, die in 1948 naar Israel emigreerde. Tijdens zijn diensttijd was hij majoor in het leger en hij is nog steeds reservist. Hij en zijn vrouw Shiriya hebben zeven kinderen en 6 kleinkinderen.

Direct nadat Yahav in Yavne’el was komen wonen, trok de anti-zendingsorganisatie Yad L’Achim al van deur-tot-deur om hem te belasteren vanwege zijn geloof in Jezus. Jaren later verspreidden ze weer een flyer over hem in elke brievenbus. Maar ook hier overwon het Licht de duisternis. ‘Het licht van ons getuigenis over de duisternis van deze lasteringen.’

Israel Kaplan Prize

Naast deze prijs ontving ook Yahav nog een prijs, toegekend door de Knesseth, de zogenaamde Israel Kaplan Prize, voor zijn bijdrage aan de economie van Israel. Toen hij 26 was, maakte hij met een team managers Galtronics, een Messiaans-christelijk telecombedrijf, tot een zegen voor de Joodse staat, en met name voor Tiberias, een stad die toen bekend stond om haar hoge werkloosheid en vele ongeschoolde werkkrachten.

Yahav: ‘Toen ik benoemd werd tot directeur, was er geen geld om salarissen te betalen. Het was een schande voor de Naam van Jezus. De politie kwam om onze apparatuur in beslag te nemen, omdat we onze rekeningen niet konden betalen.

Er werd over ons geschreven in alle grote landelijke dagbladen. We werden bespot. ‘De Messias van Galtronics,’ werd ik genoemd. We ontvingen bedreigingen dat ons gebouw in brand zou worden gestoken.

We gingen in gebed en vroegen de Heere wat er fout was. We beleden alle zonden in ons bedrijf. Toen kwam de ommekeer. Alles begon goed te draaien. We losten een probleem met gsm-antennes op en we werden de enige leverancier van Motorola wereldwijd. Ook Nokia wilde onze antennes. In zeven jaar tijd groeide onze omzet tot 18 miljoen dollar. Korte tijd later waren alle schulden weggewerkt.’

Hoogste onderscheiding

Yahav is al twintig jaar voorganger van de Peniel gemeente. Hij gelooft dat het grootste getuigenis van het geloof in Jezus kan worden gezien in de dienstverlening aan de gemeenschap en natie. Een Israëlische militair, die ook lid van de gemeente is, ontving dit jaar de hoogste onderscheiding, de President’s Award. De gemeente telt meer dan twintig soldaten, en velen van hen hebben onderscheidingen ontvangen. ‘Eén van onze leden is luchtmachtpiloot,’ vertelt Yahav. ‘Een meisje van onze jeugdgroep werd een elite marineofficier.’

Arabische christenen uit Israel zetten zich in voor Syrische vluchtelingen in Jordanië

Het aantal Syrische vluchtelingen in Jordanië wordt geschat op 1,5 miljoen. Een groep van zes Arabische christenen van de Moaz-groep uit Israel trok naar Jordanië om Jordaanse kerken te helpen zich in te zetten voor de vluchtelingen. Arabische en Joodse gelovigen in Israel hadden 34.000 dollar ingezameld voor de Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Syrische vluchtelingen luisteren in een Jordaanse kerk naar het Evangelie. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de gezichten van sommigen vaag gemaakt.

Ze hoorden de meest verschrikkelijke verhalen en konden op hun beurt vertellen over hun enige Hoop, de Heere Jezus. De groep hulpverleners werkte via plaatselijke kerken. In één van de kerk kwamen iedere dinsdagavond meer dan 130 Syrische moslimfamilies bijeen om Gods Woord te horen. Ze kregen voedselpakketten en gratis Bijbels.

De groep kwam door – zo geloven ze – Gods leiding met een Syrische christen in contact, die zich met anderen in gaat zetten om hulp te verlenen aan kerken in Syrië.

De vluchtelingen vertelden dat ze ernstig teleurgesteld waren in de islam. Toen ze aan moskeeën, imams en moslims vroegen om hulp, ontvingen ze niets. Maar het waren juist de christenen en de kerken die zich over hen ontfermden.

Later maakte een volgende groep Arabische christenen uit Israel, onder wie enkele voorgangers, een tweede hulpverleningsreis naar Jordanië. Nu gingen ook vier Messiasbelijdende Joden mee, van wie drie voorganger zijn. De drie Joodse voorgangers preekten op de zondagen in Jordaanse gemeenten. Wellicht was dit de eerste keer dat Jordaanse christenen Joodse voorgangers ontmoetten.

Sharia-politie in het Duitse Wuppertal

Afgelopen week waarschuwde Saoedi-Arabië het Westen voor ISIS. ISIS zou erop uit zijn ook in Europa en Amerika actief te worden.

Juist deze week verscheen het bericht dat in de Duitse stad Wuppertal ’s nachts de sharia-politie actief is. Radicale islamisten patrouilleren door de straten, met oranje hesjes met daarop de tekst ‘Sharia-politie’. Ze eisen met flyers een door de ‘Sharia gecontroleerd gebied’. Een gebied in het centrum van Wuppertal, waar de sharia het voor het zeggen heeft. De sharia-politie spreekt op straat jongeren aan om zich tot de islam te bekeren en naar de moskee te gaan.

Het is de bedoeling dat de sharia-politie ook in andere steden van de aan ons land grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen actief wordt. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is het aanbevelen van religieuze leefregels op zich niet strafbaar. Toch onderzoekt de politie wel of er geen sprake is van ongeoorloofde dwang of bedreiging, al dan niet met geweld. Er is inmiddels een onderzoek tegen elf personen gestart.

Gebedsverzoek

Het Nederlandse echtpaar Kees en Else Lugthart houdt deze maand tentcampagnes in Egun Dvini, in Midden-West Swaziland. Er wordt gebed gevraagd voor de campagnes. Ze vragen of de Heere mensen naar de tent wil leiden, om bescherming, om ontvankelijke harten, om eenheid en gezondheid van het evangelisatieteam en om Gods zegen op het evangelisatiewerk onder de kinderen.

Tijdens een vorige tentcampagne in Emvembili in Swaziland kwamen volgens Kees in totaal 822 mensen tot geloof in de Heere Jezus, onder wie veel soldaten, politiemensen en gevangenisbewaarders, voor wie speciale samenkomsten werden gehouden. Wij hebben wel eens moeite met het noemen van aantallen mensen. Misschien waren het er wel meer, misschien minder. Maar in de Bijbel lees je toch ook dat op de eerste pinksterdag 3000 mensen tot geloof kwamen.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Willem de Boer Each nu fotografie
06-09-2014
Samenleving
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies