Vragen over Irak aan noodhulpmedewerker Stella Chetham

Door het geweld van de groep IS zijn honderdduizenden Irakezen op de vlucht geslagen om zich in veiligheid te brengen. Deze mensen hebben dringend noodhulp nodig. De Verenigde Naties schatten dat er in het noorden en midden van Irak inmiddels 1,8 miljoen ontheemden zijn. De VN schat ook dat honderdduizenden van deze mensen schuilen in gebouwen die in aanbouw zijn, moskeeën, kerken, parken en scholen.

In augustus heeft Medair twee noodhulpteams naar Erbil en Dohuk gestuurd om de noodsituatie op te nemen. Noodhulpmedewerker Stella Chetham is daar om de noden van de ontheemde mensen in kaart te brengen en hoort hun persoonlijke verhalen:

Waar is Medair in Irak?

Onze teams zijn in de regio Koerdistan in het noorden van Irak bezig. Momenteel bevinden onze teams zich in Erbil en de regio Dohuk. In dat gebied ligt de stad Zakho, waar we voorlopig de meeste hulp concentreren.

Heb je enig idee hoeveel ontheemden er in Zakho zijn?

We weten dat er in de afgelopen drie weken ongeveer 100.000 ontheemden zijn aangekomen in Zakho en 486.000 in de regio Dohuk. De VN schat dat er in totaal bijna 850.000 ontheemden in de regio Koerdistan zijn.

Toen we in de buurt van Zakho kwamen, zag ik veel meer mensen dan ik verwacht had die duidelijk herkenbaar waren als ontheemden. In bijna iedere straat kun je mensen zien kamperen op verlaten bouwplaatsen, in en rondom openbare gebouwen en zelfs langs de kant van de weg in geïmproviseerde onderkomens. Het valt zo op omdat Zakho een relatief hoog ontwikkelde stad is.

Onder welke omstandigheden leven de mensen?

Op bouwplaatsen zien we de ergste situaties, het is er heel onveilig en overvol. Gezinnen wonen op de bovenste etages van half afgebouwde gebouwen in Zakho, zonder muren om hen te beschermen tegen vallen. De vloeren zitten vol gaten, er steken scherpe stukken metaal uit, er liggen hopen puin en de trappen zijn niet afgebouwd. Klik hier voor een beeld van de omstandigheden.

De mensen zitten daar zonder sanitaire voorzieningen en het water van geïmproviseerde douches loopt omlaag naar onderliggende etages en zorgt voor plassen van vuil water. Er is een tekort aan basismaterialen zoals matrassen, zodat mensen om de beurt moeten slapen of gewoon op het beton liggen. Op veel plekken gaan de bouwwerkzaamheden om hen heen verder. Sommige mensen vertellen me dat ze bang zijn dat ze er binnenkort uitgezet worden. De winter komt eraan en in oktober kan het beginnen te regenen. Deze plekken geven geen beschutting en warmte.

De gezinnen die onderdak gevonden hebben in lege scholen en kerken zitten bovenop elkaar, ze hebben geen privacy en weinig toegang tot basisvoorzieningen. Veel kinderen hebben diarree of andere ziekten.

Enkele tentenkampen zitten al helemaal vol. Er worden enkele nieuwe tentenkampen opgezet of voorbereid, maar veel mensen durven niet naar de kampen te gaan omdat ze de overheid wantrouwen of niet nog een keer willen verhuizen.

Wat zijn de grootste noden?

De situatie blijft veranderen, maar de grootste behoeften blijven voedselzekerheid, gezondheid en voeding, water en sanitatie, onderdak en non-food goederen. Bijna alle mensen die we bezocht hebben, vragen om huishoudelijke artikelen zoals matrassen, kookspullen en hygiënematerialen. Maar omdat het winter gaat worden, verwachten we dat warme kleding, verwarming en beter onderdak bovenaan het lijstje komen te staan.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het bieden van de hulp?

De situatie is zeer complex. De grootste uitdaging is waarschijnlijk toegang. De ontheemde gezinnen bevinden zich verspreid over de hele regio en zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Bovendien kunnen ze vanwege de veranderende omstandigheden alweer onderweg zijn. Tegelijk zijn veel mensen met de grootste nood nog steeds onbereikbaar door de aanhoudende onveiligheid in de omstreden gebieden.

De logistiek van het inkopen en transporteren van grote hoeveelheden goederen over land kan lastig zijn. Het vergt veel planning om distributies zo te organiseren dat het eerlijk gebeurt en chaos of spanningen vermeden worden. We gebruiken bijvoorbeeld de geavanceerde mobiele distributiesoftware Last Mile Mobile Solution, waarmee onze teams nauwkeurig, doeltreffend en transparant kunnen werken, zelfs met meerdere distributielocaties en duizenden personen.

We moeten ook nadenken over de langetermijneffecten. We willen de plaatselijke markten zo veel mogelijk respecteren en gebruiken. Daarnaast willen we rekening houden met de gewoonten en de cultuur waarin we werken. Om om geen dingen dubbel te doen of andere initiatieven te ondermijnen, moeten we goed afstemmen met plaatselijke autoriteiten en andere organisaties.

Lees het complete interview op de site van Medair via onderstaande link.

Janneke de Kruijf – Medair
Medair – Stella Shetham
09-09-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies